Nis edicioni i VI-të i “Flautit Magjik”

Një histori e mrekullueshme e fëmijëve për kambanat dhe flautin magjik. Një princeshë në rrezik dhe një princ që dëshiron ta shpëtojë atë. Komploti është i komplikuar, por aktori Dritan Boriçi dhe muzika e Mozart-it nw alternativat e Jazz e kanë lehtësuar kuptimin. Festivali “Flauti Magjik”, të cilin organizatorët e konceptojnë si laboratorin muzikor të vlerave dhe ngjarjeve novatore ka mbërritur mbrëmë në edicionin e tij të pestë dhe do të vijojë edhe në mbrëmjen 7 qershorit në Universitetin e Arteve.

Pas sukseseve që ka shënuar në edicionet e kaluara, Fatos Qerimaj, drejtor i festivalit “Flauti Magjik” dhe kryetari i A.S.C & Music Improvisation, thotë se, “hapja e festivalit do t’i kushtohet veprës së mirënjohur të Mozartit  “Flauti Magjik”. Është Paraqitja e kësaj vepre në formë teatrore dhe muzikore, është pjesë e strategjisë që A.S.C & Music Improvisation ndërmer për zgjerimin dhe edukimin e audiencës.”, thotë Qerimaj.

Të flasim për muzikën Festivali “Flauti Magjik” nisi si një dëshirë artistike studentore brenda Universitetit të Arteve për të shprehur alternativat bashkëkohore të artit muzikor. “Sot ai ka një mision të forte social-kulturor për të ndihmuar dhe edukuar të rinjtë në shërbim të komunitetit artdashës”, thotë Qerimaj. Sipas tij, ky festival i mbështetur nga Ministria e Kulturës “ka promovuar një numër të madh artistësh të rinj dhe profesionistë të cilët kanë dhuruar mbrëmje mbresëlënëse në auditorin e Universitetit të Arteve. Gjatë katër viteve të shkuara,(2013-2016) artistët Shqiptarë si dhe ata të huaj nga Franca,Austria,USA,Zvicra,Kroacia, Rumania kanë ofruar një program dhe model bashkëpunues të larmishëm,duke e bërë skenën e festivalit një laborator muzikor plot alternativa dhe ngjarje novatore.”. kështu shprehet Qerimaj për “Shqiptarja.com”., ndërkohë që festivali ka përfshirë recitale të artistëve të rinj, koncerte nga In-sequence orchestra, Ansamblin “The Pointsman”, korin e UArt–së & Big-band Orkestra dhe Jazz ansambël.

Me dëshirën për të sjellë artin muzikor më afër audiencës të gjerë festivali ka bërë një trajnim intensiv duke interpretuar vepra nga kompozitorët e të gjitha epokave dhe zhanreve. Sipas Qerimaj ky festival mban të njëjtën strukturë dhe strategji, duke ftuar artistët të cilët kanë një repertor alternativ të artit muzikor. “Festivali ka bashkëpunime afatgjata me artistë të konsoliduar të skenës të cilët me njohuritë shumë të mira mbi repertorin e veprave që ata ekzekutojnë bashkëpunojnë dhe kontribuojnë përgjatë gjithë festivalit”, thotë Qerimaj duke kujtuar se një vit më parë ky festival nisi me operën Flauti Magjik, të Mozart-it në formë narrative dhe të interpretuar nga aktorë, ndërsa këtë vit nisi me solistë që janë edhe pedagogë në UA si Sokol Saraçi (trombë) Fatma Spahiu(piano)Pjetër Guralumi(violoncello) Maria Jose Parker(piano).

Shqiptarja

 

 

 

 

Pin It