Njihuni me ciklin jetësor të një ylli

fffff

Hulumtimet mbi botën e yjeve kanë nxjerë se ato yjet lindin në një re gazi dhe pluhuri. Kur fillojnë reaksionet bërthamore, ai lëshon energji dhe ndriçon në mënyrë të njëtrajtshme, pastaj zmadhohet në gjigand të kuq ose supergjikad.

Shumica e yjeve shuhen ngadalë, por yjet masive shpërthejnë me dritë verbuese si supernovë( yll super i ri).

Një fakt tjetër interesant për yjet është mbi ngjyrën e tyre. Ne mund të mendojmë se yjet e nxehtë janë të kuq, ndërsa yjet e ftohtë janë të kaltër, por në të vërtetë është e kundërta.

Yjet e kaltër arrijnë një temperaturë rreth 40.000 gradë celsius, kurse yjet e kuq nuk e kalojnë temperaturën 4.000 gradë celsius.

 

Pin It