Njohim Zelandën e Re

 1. Për shkak të izolimit të saj, Zelanda e Re ka zhvilluar kafshë unike dhe jetën bimore.
 2. Produktet e qumështit janë eksportet më të larta fitimi për të Zelandës së Re.
 3. Zelanda e Re ka më shumë dele sesa banorë
 4. Emri më i gjatë vend në botë është: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, një kodër në Hawkes Bay.
 5. Asnjë pjesë e vendit nuk është më shumë se 128 km larg nga deti.
 6. Vetëm 5% e popullimit në Zelandë të Re janë njerëz , pjesa tjetër janë kafshë.
 7. Zelanda e Re është kombi ndër më pak të korruptuar në botë.
 8. Blue Lake (Liqeni i Kaltër), në Nelson Lakes National Park, ka ujë më të kthjellët në botë.
 9. Zelanda e Re është shtëpi për më shumë lloje të pinguinëve se çdo vend tjetër.
 10. Në 1893, Zelanda e Re u bë vendi i parë për të dhënë grave të drejtën për të votuar.
 11. Liqeni Taupo u formua nga një shpërthim supervolkanik 26.000 vjet më parë. Pluhuri nga shpërthimi do të mund të shihej deri në Kinë..
 12. Rreth 5% e popullsisë në Zelandë të Re janë Maori, janë njerëzit indigjene polinezian të Zelandës së Re.
 13. Zelanda e Re është e ngjashme në madhësi më Britani të Madhe, por ka një popullsi prej rreth 4.5 milionë (krahasuar deri në 63 milion në Britani të Madhe).
 14. Rreth një e treta e vendit është e mbrojtur park kombëtar.
 15. Zelanda e Re është i vetmi vend në botë ku të gjitha pozicionet më të larta janë mbajtur në të njëjtën kohë nga gratë: Në 2006, Mbretëresha, Guvernatori i Përgjithshëm, PM, Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve dhe Shefi i Drejtësisë ishin të gjithë gratë.
 16. Nuk ka stacionet e energjisë bërthamore në Zelandën e Re.
 17. Tre të katërtat e Zelanden e Re që jetojnë jashtë shtetit janë në Australi.
 18. 94% e të gjithë të burgosurve në Zelandë të Re, janë meshkuj.
 19. Zelanda e Re prodhon 100 kg gjalpë dhe 65 kg djathë çdo vit për person. Sipas statistikave llogaritet se Zelanda e Re ka mbi 60 milion dele..!!!
 20. Ka më shumë makina shitëse në Japoni se ka njerëz në Zelandën e Re.

 

Pin It