Nobeli i Paqes, kandidatë edhe banorët e Lesbosit në Greqi

SIKAMINIAS, GREECE - NOVEMBER 17: Aid workers gesture at a migrant boat as it approaches shore after making the crossing from Turkey to the Greek island of Lesbos on November 17, 2015 in Sikaminias, Greece. Rafts and boats continue to make the journey from Turkey to Lesbos each day as thousands flee conflict in Iraq, Syria, Afghanistan and other countries. Over 500,000 migrants have entered Europe so far this year and approximately four-fifths of those have paid to be smuggled by sea to Greece from Turkey, the main transit route into the EU. Most of those entering Greece on a boat from Turkey are from the war zones of Syria, Iraq and Afghanistan. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Banorët e ishullit grek të Lesbosit, që kanë ndihmuar të shpëtojnë refugjatët në rrugën e tyre të rrezikshme detare nga Turqia në Greqi, janë midis kandidatëve për Çmimin Nobel të Paqes, që do të shpallet në Oslo të premten, më 7 tetor.

 

Nominimi ka ardhur pas propozimit të grupit global të aktivistëve “Avaaz”, që ka mbledhur më shumë se 670 mijë firma në internet, për këta banorë që i quan heronj të Egjeut, të cilët kanë hapur zemrat dhe shtëpitë e tyre për të kursyer qindra e mijëra jetë njerëzish.

Më tipikët midis tyre, gjyshja 85-vjeçare Emilia Kamvisi, fotografia duke ushqyer një foshnjë siriane e së cilës ka bërë xhiron e botës, si dhe peshkatari vendas Stratis Valiamos, që ka shpëtuar dhjetëra refugjatë nga mbytja me anijen e tij të peshkimit, e ka qenë dëshmitar kur deti Egje ka marrë dhjetëra jetë njerëzish.

“Nuk do të harroj kurrë një fëmijë të mbytur. Duhet të ishte 4 vjec ose 3, i mbytur. Dhe doja ta merrja që të mos e lija në det, por nuk mundesha për shkak të stuhisë. E shihja, e më pas e humbja nga sytë. Dhe më larg ishte një fëmijë tjetër, e më pas një tjetër më poshtë”, tha Stratis Valiamos, banor i Lesbosit.

“Vinin fëmijët e shkretë të uritur. Dhe ne u bënim shoqëri e u jepnim për të ngrënë. I shihnim e na vinte keq. Fëmijët e shkretë që dridheshin e kishin ftohtë”, tha Emilia Kamvisi, banore e Lesbosit.

Çmimi Nobel për Paqe, si asnjëherë tjetër ka këtë vit 376 kandidatura. Sipas mediave greke, megjithëse banorët e Lesbosit kanë shumë mundësi për të qenë fitues të tij, “rrezikohen” seriozisht nga kandidatura e marrëveshjes së paqes në Kolumbi, para disa ditësh, që i dha fund një lufte gjysmëshekullore.

Pin It