Penitentet, format e pazakonshme të borës

Penitentet janë formacioni më i pazakontë e borës, që mund të gjenden në lartësi jashtëzakonisht të larta mbi nivelin e detit.

Ato formohen kur rrezet e diellit e shndërrojnë borën drejtpërdrejtë në avuj, pa e shndërruar fillimisht në ujë.

Penitentet  mund të jetë të larta prej 5 cm e deri në 5 metra.

Këto “maja” të borës apo akullit zakonisht hasen në zonat e thata të Andeve, në një lartësi mbidetare prej 4000 metrash dhe gjithmonë janë të prirura të formohen nga pozicioni i diellit.

Pin It