Prindër, mos i përdorni asnjëherë këto 4 fraza ndaj fëmijëve

Prindërit luajnë një rol të rëndësishëm në edukimin e fëmijëve. Ndër shumë fraza të bukura dhe motivuese prindërit ndonjëherë thonë edhe fjalë që ndikojnë në vetvlerësimin dhe personalitetin e fëmijës.

Psikologët këshillojnë që frazat e mëposhtme të mos jenë pjesë e fjalorit të asnjë prindi.

“Më zhgënjeve” 

Kjo është një frazë e zakonshme që njerëzit e përdorin, por fëmijët nuk duhet ta dëgjojnë këtë shprehje nga ju.

Je i pavlefshëm! 

Kjo frazë do ta lëndojë fëmijën tuaj më shumë nga se mendoni, duke i dëmtuar rëndë vetëvlerësimin. Ju mund t’i thoni “Askush nuk është perfekt.”, “Mund të bësh më mirë!”, “Nuk është dita jote me e mire, do ta bësh më mirë herën tjetër”.

“Mjaft qave”
Kur ndëshkoni fëmijën tuaj ose kur fëmija është lënduar, ata e shprehin duke qarë. Kur ju e ndaloni fëmijën së bëri këtë gjë, ju i ndrydhni emocionet.

“Djemtë,vajzat e mira (trime) nuk kanë frikë nga asgjë !” 
Kjo është një gënjeshtër dhe nuk duhet t’ia thoni kurrë fëmijës suaj. Në vend të kësaj fraze ju duhet të shpreheni se është në rregull të frikësohemi. Të gjithë jemi të frikësuar ndonjëherë.

 

Pin It