Raport, Përparimi i teknologjisë rrezikon zhdukjen e 5 milionë vendeve te punës

teknologjia-620x330

Përparimi i botës së teknologjisë mund të sjellë zhdukjen e e pesë milionë vendeve të punës në ekonomitë kryesore të botës .

Zhvillimet e inteligjencës artificiale robotëve dhe bioteknologjisë mund të ndajnë botën e bizneseve në një mënyrë të ngjashme me revolucionet e mëparshme industriale , thuhet sipas Forumit Ekonomik Botëror në një raport të botuar të hënën.

Tema qëndrore e mbledhjes së këtij viti të udhëheqësve të botës ështe pikërisht ndikimi i teknologjisë.

Është gjetur se deri në 7.1 milion vende pune në vendet më të pasura në botë mund të humben me tepricë dhe automatizëm. Këto humbje do të kompensohen pjesërisht me krijimin e 2.1 milionë vendeve të reja  në sektorë të tillë si të teknologjisë, shërbimeve profesionale dhe mediave.

“Vendet do të duhet të investojë në transformimin e fuqisë punëtore së tyre në qoftë se ata duan për të vazhduar me ndryshimet dhe për të shmangur një skenar më të keq rastin e mungesës së talenteve, papunësisë masive dhe pabarazisë në rritje “, shprehet Klaus Schwab themelues dhe kryetar i Forumit Ekonomik Botëror.

Sipas raportit thuhet se rreth 65 % e fëmijëve që fillojnë shkollën fillore sot do të përfundojë duke punuar në punë që nuk ekzistojnë ende dhe trajnimi i tyre në të ardhmen është shumë i rëndësishëm.

Pin It