Rruga e Kombit, koncesioni në fund të qershorit

rruga e kombit

Në fund të muajit qershor pritet të vendoset fati i koncensionit të mirëmbajtjes së Rrugës së Kombit. Burime zyrtare të Ministrisë së Transportit dhe Industrisë bëjnë të ditur se vendimi përfundimtar për pranimin ose jo të ofertave do të merret në fund të këtij muaji. Në garë për këtë koncension janë dy kompani turkja “Vendeka Bilgi” dhe “Catalys & Salillari”.

Në lidhje me tarifën që do të paguajnë automjtete, vlerësohet se do të jetë rreth 5 euro, ndërsa do të përjashtohet nga kjo tarifë banorët e zonës përreth. Për mjetet e tonazhit të rëndë parashikohet që kjo tarifë të jetë më e lartë. Megjithatë sipas ministrisë shifrat do të jenë pjesë e diskutimeve në fazën e nefociatave.

Studimi i fizibilietit për kostot e mirëmbajtjes së kësaj autostrade është realizuar nga Banka Botërore. Kontrata parashikon që përvec mirëmbajtjes së rrugës, kompania fituese të përfundojë edhe ndërtimin e disa pjesëve të rrugës, siç janë urat e mbetura mbi lumin Drin midis Kukësit dhe Prizreni.

Në llogaritjet e qeverisë kostoja e mirëmbajtjes së rrugës luhatet nga 8 deri në 12 milionë euro në vit, ndërsa koha e zgjatjes së konçesionit 35 vjet. Marrja me koncesion do të thotë pagesë për të kaluar në rrugë, e kjo pasohet edhe me rritjen e çmimit të biletës për qytetarët.

Pin It