Sëmundjet që kuptohen përmes gjuhës

Gjuha ka aftësinë të na përcjellë disa probleme shëndetësore dhe më poshtë do të njiheni me 7 prej tyre.

1.Nëse gjuha juaj është e çarë

Plasaritjet në gjuhë mund të krijohen me moshën. Një gjendje e tillë mund të jetë gjenetike, por nëse ju vëreni ënjtje apo fryrje të buzëve apo fytyrës duhet të takoni mjekun. Kjo mund të jetë shenjë e një sëmundje të rrallë të quajtur sindromi Melkersson-Rosenthal.
2 Shtrea e bardhë 
Shtresa e bardhë në gjuhën tuaj është një shenjë e një infeksioni. Mund t’i ndoshë shpesh fëmijëve të vegjël, njerëzve që kanë tela ose në rast se merrni antibiotikë.
3. Herpesi në gjuhë
Kafshimi i gjuhës suaj mund të shkaktojë një plagë që më pas zhvillon herpesin, ndonëse shkaku i këtij të fundit mbetet ende i panjohur. Ushqimet me acid te lartë dhe stresi mund t’i përkeqësojnë.
4. Nëse gjuha juaj është e lakuar në skaje
Nëse skajet e gjuhës suaj janë të lakuar kjo mund të jetë shenjë e alergjisë, tiroideve apo dehidratimit.
5. Nëse gjuha juaj është e kuqe dhe ju keni ethe
Kjo është një gjendje shumë e rrezikshme nga e cila mund të vuajnë fëmijët nën moshën 8 vjeçare. Kjo mund të jetë një shenjë e fruthit ose sëmundjes Kawasaki, e cila ndikon në enët e gjakut. Kawasaki sëmundje është një sëmundje jo ngjitëse autoimune që është parë tek fëmijët nën 8 vjeç.
6. Gjuha e mbuluar me qime dhe ka ngjyrë të errët
Kjo gjë ndodh kur qimet mikroskopike të gjuhës nuk ndalojnë së rrituri dhe në to shtohen e rriten bakteret.

 

 

Pin It