Sezoni turistik, shqiptarët rrisin kërkesat për në Turqi

download

Bojkoti i turizmit turk nga klientët e mëdhenj si Rusia e Gjermania po shfrytëzohet me përfitim nga shqiptarët. Drejtuesit e agjencive turistike në Tiranë parashikojnë një sezon pozitiv sa i përket kërkesës për të pushuar në plazhet e Turqisë. Prenotimet kanë nisur që në muajin janar, por sinjalet që janë marrë se Turqia këtë vit do të jetë më lirë kanë shtuar ndjeshëm prenotimet. Sipas drejtuesve të këtyre agjencive tarifat e akomodimit në resortet turke janë ulur mesatarisht me 20-25% në krahasim me të njëjtën kërkesë të një viti më parë. Sipas tyre rritja e kërkesës së shqiptarëve për të pushuar në brigjet turke është favorizuar për disa arsye.

Arsyeja e parë ka të bëjë me faktin se Rusia dhe Gjermania dy tregjet që furnizonin më së shumti Turqinë me turistë (9 milionë në total) e kanë bojkotuar. Të dhënat zyrtare të shtetit turk flasin për rënie të numrit të vizitorëve gjermanë në rreth 40%. Nga ana tjetër goditja e avionit rus nga ushtria turke në kufirin me Sirinë në nëntorin e të vitit të kaluar duket se po i kushton shtrenjtë Turqisë. Numri i turistëve rusë u ul me rreth 60% krahasuar me marsin e vitit 2015. Të ardhurat nga kjo industri pritet të bien në 20 mld dollarë, rënia më e madhe që nga fillimi i Depresionit të Madh.

Një tjetër faktor që do të ndikojë në shtimin e kërkesës së shqiptarëve për të pushuar në Truqi është se Greqia parashikon të zbatojë çmime më të larta krahasuar me një vit më parë. Drejtuesit e agjencive turistike në Tiranë thonë se dyndja kryesisht e rusëve do të bëjë që Greqia të rrisë çmimet për të përfituar sa më shumë.

Pin It