Shkencëtarët zbulojnë “proteinën ekzekutuese” që i bën qelizat kanceroze të vet-shkatërrohen

Shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë për ta përdorur “proteinën ekzekutuese” BAX që të shkaktojë vdekje në qelizat kanceroze, dhe njëkohësisht të mos i dëmtojë qelizat e shëndetshme.

Trajtimi deri tani është aplikuar vetëm në qelizat e leukemisë kute mieloide (AML), por besohet se trajtimi ka përdorim më të gjerë. Shkencëtarët e kolegjit ‘Albert Einstein’ të Mjekësisë kanë arritur që të nxisin vetë-shkatërrimin te qelizat kanceroze.

Këtë trajtim e kanë testuar kundër qelizave të leukemisë akute mieloide (AML), sëmundje e cila i vret më shumë se 10,000 amerikanë çdo vit. Por e mira është se shkencëtarët e kanë testuar ilaçin vetëm në këtë sëmundje, dhe mundësia për të funksionuar edhe në qelizat tjera kanceroze është shumë e madhe.

Pin It