Shkrirja e shpejtë e akullit në Antarktidë, zbulohet një aktivitet i fuqishëm vullkanik

Shkrirja e shpejtë e akujve në Antarktidë përveç ngrohjes globale duket se ka edhe një faktor tjetër, që ë kësaj here vjen nga toka.

Hulumtuesit gjetën se nën shkrirjen e shpejtë të akullit në Pine Island në Antarktikun Perëndimor, është edhe një aktivitet i fuqishëm vullkanik.

Akullnaja e Ishullit është një nga rrjedhat më të mëdha të akullit në Antarktidë dhe është gjithashtu ndër më të prekurit nga shkrirja.

Pjesë të mëdha të akullit janë shkrirë rregullisht që nga vitet 2000, me një ajsberg rreth madhësisë së njëjtë me atë të Uashingtonit që u shkëput shtatorin e kaluar.

Ndërsa rrymat e ngrohta të oqeanit janë shkaku kryesor për shkrirjen, ka faktorë të tjerë, duke përfshirë ngrohjen që vjen nga një burim vullkanik nën akullnajë, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Nature Communications.

Kjo pjesë e Antarktidës ulet në majë të një kreshte vullkanike. Studimet e mëparshme sugjeruan një shpërthim në këtë zonë të përgjithshme rreth 2,200 vjet më parë. Me sa duket, ende ka aktivitet të konsiderueshëm vullkanik nën kilometrat e akullit.

Pin It