Anijet e mbytura, parqet nënujore dhe Muzeu i Detarisë

11 anije të mbytura gjatë veprimeve luftarake në dy luftërat botërore ndodhen në ujërat detare pranë Durrësit, ndërsa numri i përgjithshëm i tyre në ujërat shqiptare arrin në rreth 60. “Komanda e For...

Norvegjia ndërton tunel për anijet

Deti Stadhavet në Norvegji nuk bën pjesë tek ata me ujëra të qetë dhe aq më tepër, terreni shkëmbor kanë shkaktuar dhjetra incidente përgjatë historisë. E për të shmangur udhëtimin në ujërat e trazua...

‘I ftohti siberian’ ngrin ç’ti dalë përpara..

Kur flasim për vende të ftohta, i pari që vjen në mendje është Siberia. Pothuajse çdo gjë në Siberi mbulohet nga akulli e dëbora. Madje varkat dhe anijet janë ankoruar në bregun e lumit Yenisei, në z...

“Dremit liqeri”/ Lasgush Poradeci

Vështroni si shket sipër valash E tundet anija me nge? – …Me krisme-e me prush prej stërkalash Mi të shkrepëtiu një rrufe!… Ti det, brohori fshehtësire! Kuptim i potershëm, ti det! …Po heshtje: ndaj ...

Uzbekistan, deti i tharë e lë qytetin pa port

Në veri të republikës autonome Karakalpakstan, në Uzbekistan të shfaqet një pamjë e çuditshme. Rrethuar nga rëra, anijet e peshkimit qëndrojnë të bllokuar në shkretëtirën, më shumë se 100 km nga deti...

Si mund të jenë pushimet pas 30 vitesh

E ardhma gjithmonë zë një hapësirë të madhe në mendimet tona, sidomos kur mendjet më të mëdha shkencore apo shkrimtarë të talentuar përshkruajnë se si ajo mund të duket. Dikush ëndërron për makinat, ...