Kalendari historik, 20 Shtator

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 20 shtator, shkruan KosovaPost. 20 Shtatori është dita e 252-të e kalendarit dhe deri në fund t...

Kalendari historik, 28 Gusht

28 Gushti është dita e 240-të e kalendarit gregorian (dita e 241-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 126 ditë. Ngjarje 1850 – Zhvillohet premiera e operës Loheng...

Kalendari historik, 28 mars

28 Marsi është dita e 87 e këtij vitit, deri në fund të tij janë edhe 288 ditë. 1794 – Muzeu i Louvrit hapet për publikun (edhe pse zyrtarisht ishte hapur që nga gushti i vitit 1793). 1845 – Meksika ...

Kalendari historik, 27 mars

27 Marsi është dita e 86 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 279 ditë. 196 pes – Ptolemeu V ngjitet në fronin e Egjiptit. Ai ishte sunduesi i pestë i dinastisë së Ptolemeut (ish-gjeneral i Al...

Kalendari historik, 26 mars

26 Marsi është dita e 85 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 280 ditë. Ngjarje 1904 – Lindi Joseph Campbell, mytologist amerikan, shkrimtar dhe pedagog i njohur për punën e tij në mitologjinë...

Kalendari historik, 7 mars

7 Marsi është dita e 66 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 299 ditë. 322 pes – Vdiq Aristoteli, filozof  – lindur (384 pes) në Stagira pranë kufirit me Maqedoninë; i ati ishte mjek i familje...

Kalendari historik, 6 mars

6 Marsi është dita e 65-të e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 300 ditë. 1079 – Omar Ibn Ibrahim al – Chajjam përfundon kalendarin Jalali (matje e kohës me anë të lëvizjes së yjeve). Por Khaj...

Kalendari historik, 1 Mars

1 Marsi është dita e 60-të e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 305 ditë. Ngjarje 40 – Lindi Martialis ose Marcus Valerius Martialis – poet romak nga Hispania (Gadishulli Iberik) – i njohur pë...

Kalendari historik, 28 shkurt

28 Shkurti është dita e 59 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 306 ditë. 1533 – Lindi Michel Eyquem de Montaner – Montaigne – (vd. 1592) shkrimtar më me ndikim i Rilindjes franceze. Ai njihet për ...

Kalendari historik, 27 shkurt

27 Shkurti është dita e 58 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 307 ditë. 1854 – Kompozitori Robert Schumann shpëtohet nga një përpjekje për t’u mbytur në lumin Rin. Schumann (1810 – 1856) konsider...