Kalendari historik: 2 qershor

  1848 – Në Pragë, hapet Kongresi sllav. Kjo mendohet të jetë hera e parë që përfaqësues nga të gjithë sllavët e Evropës Qenrore mblidhen në një takim. Kongresi kishte për qëllim të behëj një sh...

Kalendari historik: 18 maj

  18 Maji është dita e 128 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 227 ditë. Ngjarje 1498 – Vasco da Gama arrin portin e Kalkutës në Indi 1593 – Angli; Akuzat e dramaturgu Thomas Kyd për herezi ç...

Kalendari historik, 24 shkurt

24 Shkurti është dita e 55-të e vitit, deri në fund të tij janë edhe 310 ditë.   1387 – Mbreti Charles III i Napolit dhe i Hungarisë vritet në Buda. “Buda” dhe “Pest” bëjnë “Budapest” – qytet i ...

Kalendari historik: 21 Janar

21 Janari është dita e 21-të e vitit, deri në fund të tij janë edhe 344 ditë.   1535 – Francë –  dhjetra protestantë u dogjën në turrën e druve në sheshin para Katedrales Notre – Dame de Paris (...

Kalendari historik, 23 tetor

23 Tetori është dita e 296 e kalendarit gregorian (dita e 297 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 70 ditë. 425 – Valentiniani III zgjidhet Perandor Romak në moshën ...

Kalendari historik: 19 Shtator

  19 Shtatori është dita e 262-të e kalendarit gregorian (dita e 263-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 103 ditë. Ngjarje 335 – Dalmatius merr titullin Cez...

Kalendari historik: 4 Tetor

4 Tetori është dita e 277 e kalendarit gregorian (dita e 278 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 88 ditë. Ngjarje   1227 – Vritet kalifi al-Adil. 1940 – Takohe...