Studim: Sporti ndihmon në përmirësimin e shikimit

Sporti është një ndër aktivitetet më të vlefshme për njeriun, si për t’u mbajtur në formë, por dhe për të parandaluar plakjen. Nga aktivitet fizik përfiton i gjithë organizim, duke përfshirë organe s...

Studim: Smartphone, rrezik serioz për shikimin

Smartphone-t po dëmtojnë shikimin e njerëzve duke shkaktuar rritje të madhësisë së syrit, më shumë sesa është e nevojshme, thotë një oftamolog. Sot ka më shumë njerëz që nuk shohin dot larg se një de...

Koha e kaluar në natyrë ju bën mirë për shikimin

Ndryshimi i dinamikave dhe futja ne jetën tonë e shpikjeve të reja, shpeshherë na përball edhe me rreziqe.Të dhënat e kohëve të fundit sugjerojnë se normat e shikimit nga afër tek fëmijët, janë duke ...

Si ndryshon shikimi i fëmijëve për 12 muaj?

Të porsalindurit shikojnë, por kanë shikim të dobët dhe pamjet nuk janë të qarta. Me kalimin e kohës ata fillojnë ti shohin më mirë sendet dhe çdo gjë që kanë përreth. 1 muaj- kanë aftësinë të fokuso...

NGA VETË JETA – PËRSHKRIMI

Një burrë, i habitur nga shëtitja për herë të parë e kësaj province të vogël, u drejtua për te një makinë që qëndronte në qoshe të rrugës dhe pyeti vogëlushin që ishte ulur vetëm në kolltukun prapa: ...

Brokoli,çelësi për një shikim të mirë

Një studim ka zbuluar që konsumimi i brokolit është një nga sekretet për një shikim të mirë dhe parandalimin e humbjes së shikimit. Hulumtuesit shkencorë zbuluan se përbërësi i quajtur indole-3-carbi...

Mënyrat si ta zbuloni shikimin e fëmijës tuaj

Sytë janë të ndjeshëm, edhe më shumë kur bëhet fjalë për fëmijët. Te shumë fëmijë shfaqen defektet vizuale që mund të zvogëlojë aftësinë vizuale të një ose të dy syve. Defektet më të zakonshme janë: ...

Njihuni me disa fakte interesante për syrin

Syri është njëri prej organeve më të rëndësishme në trupin tuaj dhe është përgjegjës për rreth 85 % të informacioneve që njeriu i merr. Brenda një minute, një person i përpëlit sytë 12 herë. Një mbyl...