TAP, realizohen rreth 95 km në Shqipëri dhe Greqi

tap

Trans Adriatic Pipeline (TAP) shtatë muaj pas fillimit të proçesit të ndërtimit të gazsjellësit, ka instaluar rreth 95 kilometra tubacione në Shqipëri dhe në Greqi. Sipas të dhënave zyrtare, në territorin shqiptar janë instaluar rreth 40 km tubacione dhe janë pastruar rreth 55 kilometra.

Ky gazsjellës do të ketë një gjatësi prej 878 kilometrash. Kapaciteti fillestar i gazit do të jetë 10 miliardë metër kub, për t’u zgjeruar më pas në 20 miliardë.

Nisja e transportimit pritet të bëhet në vitin 2020, shkruan Monitor. Në zhvillimin e këtij projekti pritet që gjatë vitit 2017 të përfshihet edhe Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, e cila parashikohet të bëhet investitor përmes një huaje të madhe që do të sigurojë.

Në Shqipëri parashikohet që gjatë vitit 2017, ndikimi i drejtpërdrejtë i këtij projekti në Prodhimin e Brendshëm Bruto të jetë në rreth 500 milionë euro. Shifra e saktë e investimit që TAP do të bëjë në Shqipëri gjatë këtij viti nuk dihet ende zyrtarisht, por në total pritet të jetë në mbi 1 miliard euro.

Pin It