Teknologjia e së ardhmes: Kondicionerët që ftohin pa energji elektrike

Sistemet e ajrit të kondicionuar nëpër shtëpi, zyra dhe dyqane për t’i mbajtur të ftohta në ditët e nxehta, janë duke u shtuar me shpejtësi në botën gjithnjë e më shumë të ngrohtë. Por, a ndikon energjia shtesë që ato përdorin në ndryshimet klimatike apo mund të projektohen me efikasitet për ta parandaluar këtë?

Eshtë fakt që bota po bëhet më e nxehtë. Në të vërtetë, 16 nga 17 vitet më të nxehta të regjistruara kanë ndodhur që nga viti 2001, thonë klimatologët.

Nuk është çudi që kërkesa për sisteme të kondicionimit të ajrit po kalon në stratosferë. Energjia që ata konsumojnë ka të ngjarë të trefishohet deri në vitin 2050, thotë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

Kjo do të thotë se deri në vitin 2050, kondicionerët e botës do të përdorin kapacitetin aktual të energjisë elektrike që përdor SHBA, Bashkimi Evropian dhe Japonia.

Pra, shkencëtarët dhe kompanitë e teknologjisë po përpiqen të bëjnë sistemet e ftohjes më efikase.

Studiuesit në Universitetin Stanford, për shembull, kanë zhvilluar një sistem që përdor materiale prerëse dhe “nano-fotonike”.

Ata kanë shpikur një material të hollë, shumë reflektues, që rrezaton ngrohjen edhe në rrezet e diellit direkte. Energjia infrakuqe, termike është e rrezatuar në një gjatësi vale që rrëshqet nëpër atmosferën e Tokës në hapësirë, në vend që të absorbohet nga ajo.

Në teste, studiuesit zbuluan se ajo mund të përdoret për të freskuar ujin që rrjedh përmes tubave në panelet e materialit.

Ky ujë, i ftohur mesatarisht disa gradë më i ulët se temperatura e ajrit të jashtëm, mund të përdoret për të freskuar një ndërtesë. Dhe kjo arrihet pa energji elektrike.

Hulumtuesit kanë ngritur SkyCool Systems në përpjekje për të komercializuar teknologjinë.

“Do të ishte e arsyeshme të pritej se kondicionerët e ardhshëm mund të jenë dy herë më të mirë se ato që po shohim tani”, thotë Danny Parker në Qendrën e Energjisë Diellore të Universitetit të Floridas Qendrore, cituar nga BBC.

Z. Parker dhe kolegët e tij kanë kaluar vite duke u munduar të gjejnë mënyra për të bërë më të efektshëm kondicionerët dhe sistemet e ngrohjes.

Në vitin 2016, për shembull, ata zbuluan se pajisjet e ftohjes përmes avullimit të ujit mund të lidhen me njësitë konvencionale të kondicionimit të ajrit për të siguruar ajër më të freskët.

Pin It