Teknologjia super kompjuterike, informacioni me shpejtësinë e trurit të njeriut

Inxhinierët në Boston po punojnë në një çip kompjuterash që mund të transmetojë nivele të ndryshme të informacionit me shpejtësi  sa truri i njeriut.

Zhvillimi do të arrijë kështu  teknologjinë super kompjuterike. Përmes dizajnimit të neuroneve artificiale dhe sinapave, ekspertët e Institutit të Teknologjisë të Masaçusetsit (MIT) shpresojnë të krijojnë fuqinë informatike të një truri njerëzor.

Rreth 100 trilionë sinapse, kanale transmetuese nervore mundësojnë sinjale kimike për të udhëtuar rreth trurit, duke lejuar funksione trupore siç është lëvizja vullnetare.

Duke krijuar sinapsa të bëra nga njeriu, shkencëtarët e MIT besojnë se mund të kontrollojnë fuqinë e një rryme elektrike siç është vendosur midis neuroneve të trurit të njeriut.

Megjithatë, ekipi i shkencëtarëve ka probleme me gjetjen e materialit të drejtpërdrejtë për një sinaps sintetike.

“Sapo të aplikoni disa voltazhe për të paraqitur disa të dhëna me neuronin tuaj artificial, duhet të fshini dhe të jeni në gjendje ta shkruani sërish në të njëjtën mënyrë,” tha grupi i shkencëtarëve në një deklaratë.

Ata thonë se është e vështirë të kontrollohet dhe problemi më i madh është “mospërputhja e sinapseve artificiale”.

Pin It