“Terma humanitare si fjala bombardim” me ARLINDA GUMA

16880140_1403148256425599_1719959295_o

Nxitja e parë për të shkruar këtë libër për shkrimtaren Arlinda Guma ka qenë poezia “demokracia amerikane”. Romani ka 2 linja rrëfimi, e para ka në qendër një nëpunës humanitar idealist që kërkon të shkruajë një artikull në York Times pasi është bërë dëshmitar i një bombardimi. Personazh i cili përfaqëson shumë autoren, ai quhet thjesht H.

Emër universal pa kombësi, por universal. H-ja përjeton një tjetër bombardim personal, ish e dashura është martuar, pra janë dy bombardime që përjetohen prej tij. Pas kthimit H-ja ka frike se çfarë e pret.

Linja e dytë ka dejavu-në, në fakt një fenomen që na duket sikur i kemi jetuar një herë. Autorja gjërat që nuk i shjegon dot i kthen në art duke pritur përgjigje nga subkoshienca e saj. Dejavu është aq e komplikuar sa vetëm në art mund ta trajtojë autorja.

E pyetur për vendin që zë dashuria në romanin e saj, Arlinda shpjegon se ajo ëdhte një thikë me 2 presa, vetëm dashuria e bën baltën diamant. Arlinda ka rrezikuar duke shkruar dhe anën qaramane e të ftohtë të dashurisë. Libri edhe pse ka 2 linja dashurie nuk e ridashuron më personazhin e saj, pasi autorja i lë fundet e hapura.

Për më tepër ndiqeni të plotë intervistën.

Pin It