The Economist, fitorja e Trump një katastrofë për Amerikën

20150905_LDP001_1

Fitorja e Donald Trump është një katastrofë për republikanët dhe për Amerikën. Gjatë historisë së saj 160-vjeçare, Partia Republikane ka eliminuar skllavërinë, ka siguruar votat në Kongres për të kaluar ligjin e të drejtave civile dhe ka ndihmuar t’i japë fund Luftës së Ftohtë, shkruan The Economist. Gjashtë muajt e ardhshëm nuk do të jenë aq të lavdishëm.

Pas kryeministrit të Indiana, është e qartë se republikanët do të udhëhiqen në zgjedhjet presidenciale nga një kandidat, i cili tha se do të vrasë familjet e terroristëve, ka nxitur dhunë nga mbështetësit e tij, ka një dobësi për teori të egra të konspiracionit dhe pajtohet me një sërë politikash analfabete proteksioniste dhe ekonomike që janë thjesht fantazi dhe vetëshkatërrim. Rezultati mund të jetë shkatërrues për Partinë Republikane dhe, më e rëndësishme, për Amerikën. Edhe në qoftë se kjo mbyllet me kaq, z. Trump ka shkaktuar dëme të vërteta dhe do të shkaktojë edhe më shumë në muajt e ardhshëm. Më keq akoma, në një garë me dy rivalë, shanset e tij për të fituar presidencën janë mjaft mbi zero. Po nga ana tjetër thuhet se me sigurimin e emërimit, Trump tani do të ndryshojë tonin e tij.

Ashpërsia e fyerjeve të tij ka të ngjarë të jetë zbehur, teksa ai përpiqet të fitojë mbi të paktën disa nga votuesit, në veçanti femrat, të cilat tashmë e neverisin atë. Sjellja e tij mund të bëhet më presidenciale edhe pse ekzistojnë shenja fare të vakëta për diçka të tillë. Ajo çka ai nuk do ta bëjë pothuajse me siguri është të ndryshojë kursin politik.

Pin It