Vjeshta “pikturon” Thethin…

HDRtist HDR - http://www.ohanaware.com/hdrtist/

Përsëri Thethi edhe në këtë stinë befason me natyrën e tij ekspresive. Të udhëtosh në Theth këto ditë mesvjeshte është një mrekulli. Lugina është e përflakur nga ngjyrat e saj dhe vizitorë të shumtë shkelin në tapetin e gjetheve vjeshtake. Duket sikur një piktor peizazhezh ka mbërritur në atë luginë.

Turistët vijnë këtu për peizazhin, aventurën, bukurinë dhe qetësinë. Era dimërore ka filluar të ndihet dukshëm nëpër pyje dhe më e cilësuar është në lartësitë e bjeshkëve të kësaj zone.

Edhe pak ditë dhe do të mbërrije “mbreti“ i bardhësisë malore, dimri. Mrekullia e krijuar nga zverdhja e gjetheve në pyjet e lartësive të Thethit është befasuese.

Kjo bën që në luginë dhe pyjet e lartësisë të ketë çdo ditë vizitorë të shumtë.Thethi është i vizitueshëm në katër stinët.Në pranverë dhe verë për gjelbërimin e rrallë, në dimër për bardhësinë e deborës dhe për lojrat aventureske, ndërsa vjeshta për kolorin befasues dhe begatinë në frutikulturë.
Bukuritë e papërsëritshme të Thethit  malor, në zemër të Alpeve shqiptare, e bëjnë  që të zërë një vend të rëndësishëm në natyrën dhe turizmin shqiptar.

Rrethohet nga male të larta dhe qafa mahnitëse, ku aplikohen sportet malore dhe shëtitjet në natyrë.

108b45c7522a63348bbe8800ac3bbed8

Pylli është mjaft i pasur edhe me shpendë  e kafshë të ndryshme. Resurset natyrore i dallon çdo vizitor, sa le grykën e Ndërlysës dhe ballafaqohet me mrekullinë e kanionit të Grunasit.

Përveç kanionit, në Theth gjenden një numër i konsiderueshëm shpellash, por ato që kanë tërhequr vëmëndjen e shumë alpinistëve, spelologëve, gjeografeve, janë Shpella e Harapit dhe Bira e Rrathëve, të cilat me permasat e tyre dhe dukuritë interesante që mbartin brenda tyre si liqenet nëntokesore, galeri, sifone etj, janë bërë shkak i shumë legjendave të krijuara nga vetë banorët e zonës.

Këto janë disa prej arsyeve që shumë visitor të huaj dhe vendas,vijnë në Theth në çdo stinë.

Edhe në këto ditë të ftohta vjeshte, drejt lartësive të Thethit janë ngjitur mjaft turist të ardhur nga Europa Lindore për të shijuar peizazhin natyror në tranzicion.

Turistë të shumtë ngjiten në këto lartësi pikërisht për këto vlera emocionale.

Për një turizëm gjithëvjetor në këtë zonë tepër të lakmueshme për vizitorët, duhet menduar edhe për infrastrukturën rrugore, që le shumë për të dëshiruar për t’u ngjitur në Luginën e Thethit sa më lehtë dhe pa mundim.

948ca60b29aba16a70069e04f960609b

Burimi: Agjensia Telegrafike Shqiptare

Pin It