Zbulohen neuronet që përcaktojnë perceptimin e kohës

hormones-and-behavior 

Koha duket sikur kalon shumë shpejt kur kënaqemi dhe ngadalësohet kur jemi të mërzitur. Duket sikur shkenca sëfundmi i ka gjetur një shpjegim kësaj.

Në një studim të zhvulluar tek minjtë të publikuar në revistën “Science”, studiuesit e “Centro Champalimaud” në Lisbonë kanë vënë re se neuronet që çlirojnë dopaminë kanë rol në mënyrën se si perceptohet koha.

Dopamina është një substancë kimike e prodhuar nga truri e lidhur me qendrat e kënaqësisë dhe neuronet që e prodhojnë ndodhen në një strukturë të thellë të trurit që quhet “substantia nigra pars compacta”, që nëse dëmtohet ndryshon perceptimin e kohës, sikurse vihet re tek të sëmurët me Parkinson.

Për t’u thelluar më shumë në këtë studim, neuroshkencëtarët i mësuan minjve të vlerësojnë nëse kohëzgjatja e një intervali mes dy tingujsh ishte rreth 1,5 sekonda. Në saj të testeve të ndryshme u vu re se duke stimuluar këto neurone minjtë kishin tendencë të nënvleftësonin kohëzgjatjen. Në të kundërt duke i penguar këto neurone ata e mbivlerësonin.

Joe Paton, autori kryesor i këtij studimi tha se kjo tregon se aktiviteti i këtyre neuroneve, i vetëm mund të ndryshojë perceptimin e kohës.

Pin It