Kalendari historik, 11 Shtator

Kalendari historik: 11 Shtator

11 Shtatori është dita e 253-të e kalendarit gregorian (dita e 254-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 112 ditë.

Ngjarje

1609 – Henry Hudson arrin në ishullin Manhattan.

1911 – U themelua Middle Tennessee State University në Murfreesboro, Tennessee, si Middle Tennessee Normal School.

 

1931 – Salvatore Maranzano vritet nga njerëzit e Çarles Luçianos.

1948 – Henri Queuille zgjedhet kryeministër i Francës.

1970 – Paraqitet vetura Ford Pinto.

1998 – Yevgeny Primakov zgjedhet kryeministër i Rusisë.

2001 – Në sulmin e 11 shtatorit, shkatërrohen Qendra Tregëtare Botërore në New York City dhe muri perëndimorë i Pentagonit në Arlington, Virginia, dhe rrëzohet një avion udhëtarësh në Shanksville, Pennsylvania. Gjithësej vdesin 2,974 njerëz.

2003 – Ministrja suedeze e Punëve të Jashtme Anna Lindh vdes pas sulmit të saj një dit më parë.

 

Lindje

 

1940 – Brian De Palma – Regjisor amerikan.

1958 – Scott Patterson – Aktor amerikan.

1963 – Virginia Madsen – Aktore amerikane.

1965 – Richard Melville Hall (alias Moby) – Muzikant amerikan.

1980 – Antonio Pizzonia – Pilot brazilian i Formula 1.

1983 – Lauryn Williams – Olympike amerikane dhe fituese e 100 metrave (2005).

 

Vdekje

 

1971 – Nikita Hrushov, politikan sovjetik.

2001 – Atif Purivatra, teoriticient i evulucionit të identitetit nacional boshnjak.

2002 – Kim Hunter – Aktore amerikane.

2003 – John Ritter – Aktor amerikan.

2006 – Joachim Fest – Historian dhe autor gjerman.

Pin It