Kalendari historik: 17 mars

17 Marsi është dita e 76 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 289 ditë.

1820 – Në Boston, Lincolnshire të Anglisë, lindi Jean Ingelow, poete; kontribuoi me vargje e tregime për revistat nën pseudonimin Orris, por së pari (anonim) me vëllimin i saj, “A Rhyming Chronicle of Incidents and Feelings”. Libri u quajt tërheqës nga poeti i njohur Alfred Tennyson, i cili pohoi se do të dëshironte ta njihte autoren; më vonë ata u bënë miq.

1836 – Teksasi heq skllavërinë.

1861 – Italia shpallet e pavarur dhe vendos monarkinë.

1950 – Në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, formohet Elementi 98 (Californium), element radioaktiv kimik metalik me simbolin Cf dhe numër atomik 98.

 

2004 – Trazirat në Kosovë: Sipas Amnesty International, pati të paktën 19 njerëz të vdekur – 11 shqiptarë dhe tetë serbë -dhe mbi 1,000 u plagosën, ndërsa rreth 730 shtëpi që u përkasin minoriteteve , kryesisht serbë të Kosovës, si dhe 36 kishat ortodokse, manastire fetare të tjera dhe vende kulturore u dëmtuan ose shkatërruan. Në më pak se 48 orë, 4,100 anëtarë të komunitetit të pakicave zhvendosë rishtaz , prej të cilëve 82 për qind ishin serbë dhe 18 për qind romë dhe ashkali, si dhe rreth 350 shqiptarë nga fushat e Mitrovicës dhe Leposaviqit.

Lindje

1926 – Siegfried Lenz, letrar gjerman

 

1939 – Giovanni Trapattoni, futbollist dhe trainer italian

1951 – Kurt Russell, aktor amerikan

1951 – Luan Daka, aktor shqiptar

 

Vdekje

1406 – Ibn Haldun, filozof arab

 

1932 – Iliaz Vrioni, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, ish Kryeministër i Shqipërisë

1956 – Irène Joliot-Curie, kimiste franceze dhe fituese e çmimit Nobel 1935

1976 – Luchino Visconti regjisor italian.

 

 

 

Pin It