Kalendari historik, 21 shtator

21 Shtatori është dita e 264-t e kalendarit gregorian (dita e 265-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 101 ditë.

Ngjarje

1784 – Botohet gazeta e parë e përditshme në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, “The Pennsylvania Packet and Daily Advertiser”.

1964 – Malta pavarësohet nga Britania e Madhe.

1981 – Belize pavarësohet plotësisht nga Mbretëria e Bashkuar.

1981 – Në një rezolutë të Kombeve të Bashkuara, 21 shtatori ishte shpallur si Dita Ndërkombëtare e Paqes. Ndërsa, dekada e fundit është shpallur Dekada e Paqes dhe Mospërdorimit të Dhunës për Fëmijët e Botës.

1985 – Korea Veriore dhe Korea Jugore hapin kufijtë në programin e bashkimeve familjare.

1991 – Armenia fiton pavarësi nga Bashkimi Sovjetik.

o    Lindje

1840 – Murat V, sulltan i mbreterisë osmane

1842 – Abdulhamid II, sulltan i mbreterisë osmane

1853 – Heike Kamerlingh Onnes, fizikant holandez

1866 – Herbert George Wells, letrar britanik

1931 – Larry Hagman, aktor amerikan

1934 – Leonard Cohen, kantautor kanadez

1947 – Stephen King, letrar amerikan

1950 – Bill Murray, regjizor, aktor dhe producent amerikano-irlandez

1951 – Aslan Alijeviq Mashadov, politikan çeçen

1966 – Kiefer Sutherland, aktor kanadez

o    Vdekje

1327 – Edvard II, mbret anglez.

1860 – Arthur Schopenhauer, filozof gjerman

1991 – Ante Paraxhik, politikan kroat

1998 – Ahmet Krasniqi, strateg ushtarak shqiptar

Festa dhe përvjetore

Dita Ndërkombëtare e Paqes

Pin It