Kalendari historik, 23 dhjetor

23 Dhjetori është dita e 357 e kalendarit gregorian (dita e 358 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 8 ditë.

Ngjarje

 

Manastiri i Shën Naumit

910 – Vdiq Shën Naumi (i njohur si Naumi i Ohrit). Informacioni mbi jetën e tij të hershme është i pakët. Nuk dihet nëse ishte vendas apo i ardhur.

1954 – Transplantimi i parë i suksesshëm i veshkave u krye nga mjekët J. Hartwell Harrison dhe Joseph Murray, në Boston, në Spitalin Brigham. Procedura u bë mes binjakëve identik Ronald dhe Richard Herrick për të eliminuar çdo problem nga ndonjë reaksion i sistemit imun. Për këtë dhe punën e mëtejshme në fushën e transplantit, Dr Murray u nderua me çmimin Nobel për Mjekësi në vitin 1990. Marrësi i veshkës, Richard Herrick, vdiq tetë vjet pas transplantimit.

1989 – Në Prishtinë u mbajt Kuvendi themelues i LDK-së

Lindje

1777 – Aleksandar I, car rus
1790 – Jean-François Champollion, egiptolog francez
1889 – Nils Lundell, aktor suedez
1893 – George Schnéevoigt, regjisor danez
1902 – Nils Holmberg, gazetar dhe politikan suedez
1907 – Alice Skoglund, aktore suedeze
1909 – Maurice Denham, aktor britanez
1912 – Gene Kelly, aktor amerikan

1918 – Helmut Schmidt, politikan , kancelar gjerman 1974-1982.
1920 – Erik Molin, aktor suedez
1921 – Adil-beg Zulfikarpashiq, bisnesmen dhe bamirës boshnjak
1925 – Anders Dahlgren, politikan suedez , premier 1981
1940 – Jorma Kaukonen, kitarist dhe muzikan amerikan Jefferson Airplane
1965 – Edi Paloka, politikan shqiptar

Festa dhe përvjetore
Kuvendi themelues i LDK-së

Pin It