Kungulli, në Traditën Profetike dhe dobitë e tij shëndetësore

Në fakt, fjala jaktin në arabisht nuk tregon vetëm kungullin, por shënon çdo lloj bime tjetër që ka kërcell zvarritës, si shalqiri apo trangulli.
Allahu i Madhëruar thotë në Kuran: “Ne bëmë që një bimë kungulli (jaktin) të rritej deri mbi shtatin e tij (profetit Junus).” (Saffat, 146)
Fjala jaktin e përdorur në këtë ajet do të thotë “kungull”, i cili ndryshe quhet (në arabisht) edhe “dubba”.

Kungulli ishte një nga perimet më të preferuara të Profetit a.s. Në dy Sahih-ët shënohet se, njëherë, një rrobaqepës e ftoi Pejgamberin alejhi selam në shtëpi për të ngrënë një vakt që ai kishte përgatitur. Bashkë me Pejgamberin alejhi selam shkoi edhe Enesi (r.a.). Rrobaqepësi u nxori bukë prej elbi dhe një supë me kunguj e pastërma. Enesi rrëfen: “Unë e pashë vetë se si i Dërguari i Allahut, alejhi selam, i gjurmonte copat e kungullit nëpër pjatë, dhe që atëherë kungulli u bë shumë i dashur për mua.”
Ebu Taluti tregon: – Kur hyra njëherë tek Enes ibn Maliku, ai ishte duke ngrënë kungull e duke thënë (duke iu referuar kungullit): “Ti je një bimë shumë e dashur për mua, sepse Pejgamberi, alejhi selam, të pëlqente shumë kur të hante.”

Kungulli është bimë e ftohtë dhe e lagësht. Ai është një ushqim që tretet lehtë. Nëse ha kungull të shoqëruar me ftonj, i ke dhënë trupit një ushqim të mirë.
Kungulli është i lehtë për stomakun, lëngu që përmban ai ndihmon në shuarjen e etjes, nëse e pi atë, dhe në qetësimin e dhembjeve të kokës, nëse e lan kokën me të. Kungulli e zbut stomakun, sido që ta përdorësh, dhe është tepër i dobishëm për ata që kanë temperament të nxehtë. Po ashtu, kungulli i përzier me brumë dhe i pjekur në furrë, bashkë me lëngun e tij të përzier me pije të lehta, ndihmojnë në uljen e temperaturës së etheve, shuajnë etjen dhe shërbejnë si ushqim i mjaftueshëm për trupin.

Lëngu i lëkurës së kungullit i përzier me vaj trëndafili ndihmon kundra tumoreve të nxehta, nëse hidhet me pika në vesh. Lëkura e tij qetëson çibanët e nxehtë të syrit dhe shërben kundra përdhesit. Është jashtëzakonisht i dobishëm për mushkëritë dhe lufton defektet e lindjes tek njerëzit. Gjithashtu shërben si një kurë për sëmundjet si astma, presioni i gjakut, disa lloje të kancerit dhe sëmundjeve të zemrës.

Kungulli është tepër i dobishëm për ata që kanë temperament të nxehtë dhe për ata që vuajnë nga ethet. Megjithatë, nëse ai has në stomak me substanca të prishura, atëherë edhe ai prishet, duke krijuar atje një përzierje të dëmshme. Në këtë rast, për të shmangur pasojat, njeriu duhet të përdorë uthull ose gjëra të tjera të tharta.
Në përgjithësi, kungulli është një ndër ushqimet më të lehta dhe më të tretshme.
Enesi (r.a.) na ka treguar se edhe Pejgamberi, alejhi selam, e pëlqente shumë atë.

Kungulli është një nga burimet e pasurisë të natyrës me alfa-caroten, një carotenoid që konvertohet në Retinol, një formë e vitaminës A . Kjo vitaminë nxit vizione të shëndetshme dhe shëndetin imunitar. Alfa-carotene është konsideruar si një anti-plakje, lëndë ushqyese për shëndetin e lëkurës të mirë, sepse ajonxit në procesin e ripërtëritjes dhe rrit prodhimin e kolagjenit të lëkurës rinore, të qetë. Një tjetër carotenoid në kungull, beta-carotene, gjithashtu nxit shëndetin e lëkurës.

Vitaminat C dhe E ndodhen në kungull. Vitamina C është e njohur për forcimin e sistemit imunitar, por edhe promovon shëndetin kardiovaskular. Së bashku me carotenoids gjendet në kungull, edhe Vitamina E që promovon lëkurë të shëndetshme duke mbrojtur trupin nga dëmtimi i diellit.

Kungujt janë gjithashtu burim i mirë i fibrave natyrore. Vetëm një gjysmë filxhan kungull ju jep 5 gram fibra. Fibrat ndihmojnë në promovimin e tretjes të mirë dhe shëndetin gastrointestinal . Ajo gjithashtu mbështet humbje peshe, shëndetin kardiovaskular dhe ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit tashmë brenda një vargu normal.

Përveç kësaj, përmban vitamina të tjera ushqyese dhe minerale. Kalium, magnez dhe vitaminë B5 janë gjetur të gjitha në tulin e kungullit.

Farat e kungullit janë mjaft organike dhe ushqye për trupin. Ato janë një burim natyror i vitaminës E, hekur, magnez, kalium, zink dhe acide yndyrore esenciale.

Është i lehtë dhe i shijshëm edhe përdorimi i pjekur i kungullit. Përveçse të freskët që e gjeni në vjeshtë, dhe i konservuar ka po aq cilësi sa i freskët.

Pin It