Djathi është ndër ushqimet që konsumojmë më shpesh më vete dhe në gatime të ndryshme. Më poshtë po japim disa këshilla që duhen patur parasysh kur gatuajmë djath.
- Përdorni majonezë, jo gjalpë kur të bëni djathë të skuqur. Majoneza shpërndahet njësoj, ka një pikë shkrirjeje më të lartë dhe lëshon më shumë aromë se gjalpi.
- Ruajini mbetjet apo “koret” e kaçkavallit për supa dhe lëngje supash. Herës tjetër kur të përfundoni një copë kaçkavall, ruajini shtresat e djathit për kur të keni nevojë për supa të këndshme dhe me aromë të mirë.
- Copëtojeni djathin para se ta shkrini. Lloje të ndryshëm të djathrave shkrijnë në temperaturë të ndryshme, por të gjithë djathrat duhet të copëtohen para se të shkrihen. Kjo e lejon nxehtësinë të depërtojë dhe në copat më të mëdha, çka do të thotë shkrirje më të shpejtë dhe më pak kokrriza.
- Mos e mbështillni djathin me qese plastike. Mbështilleni në letrën e posaçme për djathë dhe nëse nuk gjeni, kërkoni për letër të parafinuar. Kjo e fundit e lejon djathin të ajroset më mirë se në qeset plastike dhe e mban të freskët më gjatë.
- Mund të përdorni kaçkavall në vend të bukës së grirë. Ky lloj djathi është një alternativë shumë e mirë kur nuk keni bukë të thërrmuar në rast se doni të piqni perime dhe mish.
- Djathi i shkërmoqur është fantastik dhe për pjatat e ftohta. Ju mund të hidhni thërrime djathi jo vetëm tek makaronat. Bëjeni sallatën më pak “të mërzitshme” me disa copa djathi të shkërmoqur.
- Lyejeni grirësen e djathit me pak vaj. Do ta bëjë grirjen më të thjeshtë dhe më të sigurtë.
- Jo gjithmonë myku është i keq. Në shumë djathra, myku është aty që në krijim. Gjithsesi nëse keni ndonjë copë djathë jo me myk, që ka filluar të krijojë spore, mos e hidhni. Mund të hiqni pjesën e mykut dhe pjesa tjetër është tërësisht në rregull.
- Mos e ngrini djathin. Futja në ngrirje e djathit do të bëjë t’i humbasë aromën dhe të ndryshojë formë. Mbajeni atë në pjesën e perimeve.
- Marinojeni pulën me djathë. Sidomos me djath të ruajtur në shëllirë, e cila ka dhe disa solucione konservuese. E kush nuk e do djathin brenda në pjatën e darkës?