Brokoli është shumë i shëndetshëm, por shpeshherë e përgatisni gabim!

Brokoli është një ndër perimet më të shëndetshme që kemi. Në mënyrë që të përfitojmë nga vetitë e tij, duhet pasur kujdes si e gatuajmë.

Mënyra e zakonshme e përgatitjes siç është zierja i shkatërron vitaminat e shëndetshme si vitaminat C dhe B.

Hulumtimet thonë se kjo mënyrë e përgatitjes e ndalon trupin të absorbojë përbërje të quajtura glukosinolate, gjë që mund të luajë rol në uljen e rrezikur për kancer të mushkërive të bardha dhe të zorrës së trashë.

Në një hulumtim në vitin 2011, hulumtuesit kanë krahasuar nivelin e glukosinolateve tek njerëzit që kanë ngrënë brokoli dhe tek ata që kanë marrë shtesa nga ekstrakt i brokolit.

Kanë zbuluar që kjo perime përmban proteina të rëndësishme që ndihmon të tresë glukosinolatet për absorbim, ndërsa shtesat nga ekstrakti nuk e kanë pasur këtë protein. Pjesëmarrësit të cilët kanë përdorur shtesa artificiale kanë pasur tetë herë më pak glukosinolate në gjak dhe në urinë, sesa ata që e kanë ngrënë brokolin e freskët.

Zierja e gjatë e kësaj perimeje ul nivelin e kësaj enzime.  Zgjidhja për këtë problem është të ruani ujin e zierjes për ta përdorur më vonë. Shumë hulumtues rekomandojnë ruajtjen e ujit të brokolit për ta përdorur në supë ose sos.

“Science alert” rekomandojnë edhe përgatitjen e brokolit në avull.

Pin It