Punët e turpit nuk janë për të rinjtë e diplomuar

Papunësia e të diplomuarve e griu rininë. E para, sepse sapo hyjnë në universitete, të rinjtë e dinë që për profilin ku studiojnë kanë shanse vetëm 1 në 1000 për të gjetur punë. E dyta, se edhe këtë ...

Edukimi dhe demokracia do ta mposhtin ekstremizmin

Mbarë bota po tronditet çdo ditë nga ngjarje të rënda që kanë shkaktuar tragjedi të mëdha me humbje të shumta jetësh njerëzore duke goditur vlerat e përbashkëta tonat. 141 qytetarë francezë humbën je...

Ura që bashkon dy Europat, tani simbol i ndarjes

“Të harrojmë fyerjet dhe mallkimet / dhe të ngrëmë dolli me njëri-tjetrin / me qëllim që ata dhe pjesa tjetër prej nesh të bëhemi ne / Kjo është më mirë, se sa të luftojmë”. Benny Andersen, një poet ...

Vendi që kujdeset për të ardhmen

Në Japoni… Ai që vjen herët në punë e lë makinën e tij në parking, me qëllim që ata që vijnë më vonë të kenë mundësi të arrijnë orarin e punës pa probleme! Në hyrje të Tokios ndodhet një banderolë e ...

Cili është sekreti i lumturisë?

Sipas revistës amerikane “Psychology Today”, profesoresha nga Universiteti i Kalifornisë, Sonja Lyubomirsky, shprehet se: “40% e aftësisë që njeriu të ndihet i lumtur dhe i kënaqur, qëndron brenda fu...

Ma hiq qafe atë celular – Umberto Eco

Pak kohë më parë, ndërsa po flisja para Akademisë së Spanjës në Romë, një zonjë duke ujdisur telekamerën ma përplasi në fytyrë një dritë verbuese e s’po më linte të lexoja dot shënimet. Iu ktheva shu...

Pasojat e ngrohjes globale në Alaskë

SPECIALE Njerëzit në Alaskë kanë filluar tashmë të ndjejnë pasojat e ndryshimeve të klimës. Rreth 80 për qind e këtij shteti është e mbuluar me një shtresë dheu që mbetet e ngrirë gjatë gjithë vitit,...