Çfarë të gatuaj sot për iftar?/ Receta Ramazani

1. Supë me thjerrëza

Përbërësit:

  • 1/2 gotë uji thjerrëza të kuqe
  • 1 lugë gjelle gjalp
  • 1 lugë gjelle miell
  • 1/2 lugë gjelle salcë
  • 1 qepë
  • 3 gota ujë
  • kripë
  • piper

Përgatitja:

1- Në një tenxhere mesatare hedhim gjalpin dhe pasi të ketë shkrirë i hedhim miellin dhe trazojmë. Pastaj shtojmë qepën e copëtuar dhe e lëmë derisa të marrë ngjyrë të artë.

2- Shtojmë thjerrëzat e kuqe dhe i skuqm bashkë me qepën. I hedhim dhe salcën dhe ujin.

3- Pasi të kenë zierë thjerrëzat i kalojmë në frulator dhe e rregullojmë shijen me kripë dhe piper.

4- Në pjatën e servirjes mund të vendosni dhe një fletë limoni sipas dëshirës dhe pak majdanoz.

5- Ju bëftë mirë!

2. Musaka me patëllxhan në furrë

Përbërësit:

  • 3 patëllxhanë të mëdhenj
  • 250 gr mish të grirë
  • 1 kokërr qepë
  • 2 thelpinj hudhër
  • 3 kokrra domate
  • 2 speca jeshil
  • vaj ulliri
  • kripë
  • piper

Përgatitja:

1- Qërojmë patëllxhanët pjesë-pjesë, i copëtojmë në kuba të vegjël dhe i vendosim të skuqen në një tigan.

2- Ndërkohë në një tigan tjetër me 3 lugë gjelle vaj ulliri skuqim qepën e copëtuar imët me thelpinjtë e hudhrave dhe mishin e grirë duke i përzierë bashkë disa minuta.

3- Pasi të jenë skuqur, i hedhim dy domate dhe specat të copëtuara në kuba, duke i përzierë bashke dhe disa minuta te tjerë. I shtojmë kripë dhe piper.

4- Pastaj marrim një tavë mesatare dhe shtrojmë patëllxhanët e skuqur. Sipër tyre hedhim përbërjen me mish të grirë dhe vendosim domate të prera në feta rrethore.

5- I pjekim në furrë të ngrohur me 180 gradë për 15- 18 minuta.

6- Ju bëftë mirë!

3. Pilaf me pulë

Përbërësit:

  • 1 gotë uji oriz
  • 1 gotë uji qiqra të ziera
  • 2 gota uji lëng pule
  • 1 kofshë pule
  • 1 lugë gjalpë
  • kripë
  • piper

Përgatitja:

1- Fillimisht ziejmë kofshën e pulës në një tenxhere duke e mbuluar me ujë tre gisht siper saj dhe e lëmë të ziejë derisa mishi të zbutet. Pastaj e heqim dhe e lëmë të ftohet.

2- Pastaj në një tenxhere tjetër shkrijmë gjalpin dhe hedhim në të orizin e larë mirë më parë dhe e skuqim për disa minuta, duke i shtuar më pas qiqrat dhe mishin e copëtuar me pirun të pulës. I përziejmë edhe për disa minuta të tjera dhe i hedhim dy gota e gjysmë me lëng pule, kripë dhe piper.

3- I ziejmë me zjarr të lartë derisa të përthithë pak ujin, pastaj e ulim zjarrin dhe e mbulojmë me kapak derisa të shterojë uji.

4- Për të pasur një pilaf sa më të shkrifët e mbulojmë me në copë, ose letër kuzhine dhe e mbulojmë me kapak për disa minuta.

5- Ju bëftë mirë!

4. Sallatë me rukola

Përbërësit:

  • disa gjethe rukola
  • 4-5 domate qershi
  • 1 kastravec i vogël
  • 1 filxhan kafeje vaj ulliri
  • 2-3 lugë gjelle shurup shege
  • kripë

Përgatitja:

1- Pastrojmë rukolat. Pasi i vëmë në një enë me ujë dhe me pak uthull, i shpëlajmë mirë.

2- Kastravecin e qërojmë dhe e copëtojmë në copa të vogla.

3- Domatet qershi i ndajmë në dysh ose katërsh.

4- Vajin e ullirit, shurupin e shegës dhe pak kripë i përziejmë veçmas në një enë.

5- Në enën ku do të bëjmë sallatën, copëtojmë rukolat në madhësinë 1-2 gisht. Hedhim dhe domatet e kastravecin. Në fund i përziejmë.

6- Ju bëftë mirë!

5. Sufle me çokollatë dhe akullore

SONY DSC

Përbërësit:

  • 120 gr çokollatë të zezë
  • 80 gr gjalpë
  • 80 gr sheqer
  • 20 gr miell
  • 2 vezë
  • Kakao pluhur për të lyer format ose miell
  • Gjalpë për të lyer format

Përgatitja:

1.Ndezim furrën në 180 gradë. Shkrijmë çokollatën me gjalpin në flakë të ulët, në banjëmari. E heqim nga zjarri, shtojmë sheqerin, e përziejmë mirë dhe e lëmë të vaket. Rrahim vezët me rrahësen e vezëve që përdoret me dorë dhe më pas shtojmë me anë të sitës miellin dhe çokollatën e vakët.

2. Lyejmë format me gjalpë e kakao pluhur. E ndajmë brumin me lugë nëpër forma duke mbushur ¾ e tyre. I pjekim për 12-20 minuta. Koha varet edhe nga furra, por e rëndësishme është të mos piqen shumë.

3. Konsumohen të nxehta, të shoqëruara me pak akullore.

Shënim: Shpesh, pasi ndaj brumin në forma, I ruaj të ngrira në frigorifer. Në momentin që dua t’I konsumoj, I fus direkt nga ngrirja në furrë të nxehtë, porn në këtë rast e zgjas kohën e pjekjes edhe 10 minta. Natyrisht, kjo varet edhe nga furra që keni.

Pin It