Ekuilibër/ “11 fjali që do ia ndryshojnë jetën fëmijës tuaj”

“Nëse doni që fëmijët tuaj të bëhen të mirë, shpenzoni dy herë më shumë kohë me ta dhe gjysmë here më shuma para” – Abigail Van Buren

 

1. “GJITHMONË JEP ATE QE MUNDESH”

Për fat të keq në botën tonë sot, na është shpëlarë truri, se kërkimi për # 1 do të na sjellë lumturi. Ne jemi mësuar të trajtojmë veten me telefonat e fundit dhe pajisjet e tjera, sepse korporatat na tregojnë se i meritojmë. Megjithatë, nëse të gjithë rritemi duke mësuar të kundërtën – që të japim sa më shumë që mundet për të tjerët, pa kërkuar asgjë mbrapsht – do të kishim pothuajse me siguri një botë më të mirë dhe më të shëndetshme. Mësojini fëmijëve se dhënia është shumë më e rëndësishme dhe më e vlefshme se marrja, sepse duke parë një buzëqeshje në fytyrën e dikujt pasi e ndihmoni, ky është shpërblim më i madha sesa një send i ri që mund ta blini.

2. “VLERESONI GJERAT E VOGLA NE JETE”

Në fund të ditës, janë gjërat e vogla që me të vërtetë do t’i mbushin fëmijët me dashuri dhe gëzim, jo ​​gjërat e mëdha. Flutura që fluturonte para hundës së tyre gjatë një shëtitje në pyll, udhëtimet së bashku, pamja e diellit që ngrihet lart në horizont para se bota të fillojë të zgjohet – ato janë gjërat që do të kujtojnë.

Mësojini fëmijët tuaj se çfarë ka me të vërtetë rëndësi, që në të moshë e re, dhe ata do ta kujtojnë këtë për pjesën tjetër të jetës së tyre. Ata nuk do të kushtëzohen të ndjekin gjërat e gabuara, për pranim ose lumturi, dhe gjithmonë do të marrin kohë nga dita e tyre, për të vlerësuar faktin që janë gjallë.

3. “KURRE MOS U MJAFTONI”

Shumë njerëz ulin kokën në jetë, ose mendojnë se nuk meritojnë më shumë, ose thjesht lodhen nga kërkimi. Megjithatë, nëse shpirti juaj nuk ndihet vërtet i lumtur, atëherë gjithmonë mund të bëni më mirë për veten tuaj. Nëse mjaftoheni me situatën që keni, kjo do ju shkaktojë ndjenja afatgjata të apatisë, pakënaqësisë dhe depresionit, dhe askush nuk meriton të ndihet kështu, sidomos gjaku yt.

Mësojini fëmijët të ndjekin atë që duan në jetë dhe të mos heqin dorë kurrë. Mësojuni atyre të shkojnë pas çfarëdo gjëje që i bën ata të lumtur, edhe nëse nuk ka kuptim për njerëzit e tjerë. Për sa kohë që ata gjejnë përmbushjen dhe duan jetën që jetojnë, ata nuk do të përfundojnë duke u mjaftuar me më pak.

4. “JINI MIRENJOHES ÇDO DITE”

Pa marrë parasysh se çfarë po hasni në jetë, nëse keni një çati mbi kokë, ujë për të pirë, rroba për të veshur, ushqim në tryezë dhe njerëz të dashur rreth jush, jeni duke bërë më mirë se sa mendoni. Duhet t’i kujtojmë fëmijët tanë për këtë fakt të thjeshtë të jetës, sepse kultura jonë moderne na mëson se gjërat mungojnë,  nëse nuk kemi të gjitha “esencialet” më të fundit.

Mësojini fëmijët tuaj që të mbeten mirënjohës për të gjitha bekimet që u janë dhënë atyre dhe për të mos dëshiruar asgjë jashtë asaj që u duhet vërtet. Në fund të fundit, Buda e ka thënë mirë: “Dëshira është rrënja e të gjitha vuajtjeve”.

5. “MIRESIA ESHTE DHURATA ME E MADHE QE MUND TE JAPESH”

Mirësia nuk kushton asnjë qindarkë, por ka vlerë të madhe kur jepet në mënyrë vetëmohuese. Nëse u mësojmë fëmijëve tanë të duan të gjithë, të shërbejnë për të gjithë dhe të mos presin asgjë në këmbim, ata do të rriten për ta ndryshuar botën, thjesht duke jetuar në përputhje me vlerat e tyre.

Mësojini fëmijët që të ofrojnë mirësi për të gjithë ata që e meritojnë, edhe nëse kjo është thjesht një buzëqeshje, apo edhe një ndihmë e vockël për dikë. Mësojini që të mbeten të pranishëm në botën reale që po ndodh rreth tyre, sepse njerëzit kanë nevojë për ndihmë çdo ditë dhe mund ta ofrojnë atë, nëse i mbajnë zemrat e hapura.

6. “TRAJTOJINI TE GJITHE ME RESPEKT, EDHE NESE NUK BINI DAKORD ME TA”

Nëse shohim pas në histori, kaq shumë mosmarrëveshje, beteja dhe të gjitha luftërat kanë ndodhur për shkak të një ndryshimi në mendime dhe mungesës së aftësisë për të gjetur një bazë të përbashkët. Paramendoni sa vuajtje mund të parandalojmë nëse të gjithë e trajtojmë njëri-tjetrin me respekt, pavarësisht nëse pajtohemi apo jo, për çdo gjë të vogël.

7. “NDIQNI ZEMRËN TUAJ, GJITHMONË”.

Kjo botë mund t’ju tërheqë në kaq shumë drejtime të ndryshme, saqë as nuk mund të mendoni rehat dhe si duhet, por drejtimi më i saktë qëndron brenda vetes tuaj. Nëse nuk e ndiqni zemrën tuaj, atëherë po bëni me një betejë me shpirtin tuaj dhe mënyra e vetme për të fituar është të dorëzoheni. Mësojuni fëmijëve tuaj se, pavarësisht nga ajo që bota mund të përpiqet t’u tregojë, vetëm ata i dinë përgjigjet e vërteta. Mësojuni atyre të shikojnë brenda, në vend që të kërkojnë veten jashtë, sepse në fund, zemra e tyre do të udhëheqë rrugën e tyre.

8. “MOS LEJONI TE TJERET T’JU VJEDHIN GEZIMIN”.

Ka shumë “mini-mësime” brenda kësaj fjalie, pasi mund ta interpretojmë në disa mënyra të ndryshme. Së pari, mësoni fëmijët tuaj se, brasja e mendjes për atë që mendojnë njerëzit e tjerë është një burg mendor, ku do të futen në pjesën tjetër të jetës së tyre, nëse nuk mësojnë ta çlirojnë veten. Si mund të shpëtojnë? Sigurisht, duke qëndruar besnik ndaj vetes së tyre, pavarësisht se si mund t’i perceptojnë të tjerët. Mësojuni atyre se mendimi i tyre për veten e tyre ka rëndësi shumë më tepër, se ai i të tjerëve, që nuk e njohin historinë e tyre.

Së dyti, mësojuni atyre se ata janë përgjegjës vetëm për ndjenjat dhe emocionet e tyre, dhe mos lejoni që njerëzit e tjerë t’i tërheqin ata në mjerimin e tyre. Ata nuk mund t’i kontrollojnë situatat, por ata mund të marrin përgjegjësinë për mënyrën se si reagojnë ndaj tyre.

9. “ÇFARË MENDON, ASHTU BEHESH”

Një mësim tjetër nga vetë Buda, kjo dije zbatohet edhe sot. Çfarëdo që ju mendoni, realizohet, kështu mësoni fëmijët tuaj të jenë të ndërgjegjshëm për mendimet e tyre dhe të përpiqen të shikojnë gjërat në një mënyrë optimiste. Negativiteti ua shteron energjinë, ndërsa pozitiviteti i shton asaj. Mësojuni atyre të shikojnë anën e ndritshme të gjërave dhe jeta nuk do të duket aq sfiduese.

10. “MOS KINI FRIKE TE GABONI”

Kjo është ndoshta një nga gjërat më të rëndësishme që ju mund t’i thoni fëmijëve tuaj para se të fillojnë të rriten. Ndërsa ne duhet të jemi të vetëdijshëm për ato që na rrethojnë tonë dhe të veprojmë me arsye, nuk mund ta kalojmë gjithë jetën tonë me frikë absolute për gjithçka rreth nesh. Ne duhet të dalim jashtë flluskës sonë dhe të lejojmë që jeta të ndodhë, nëse dëshirojmë të mësojmë dhe të rritemi. Sigurisht, ne mund të pengohemi, të biem dhe të ballafaqohemi me dështime, por kjo është e pashmangshme në jetë.

Mësojini fëmijët tuaj të shohin mundësi kur një derë mbyllet, sepse kjo thjesht do të thotë se nuk ishte dera e duhur për ta. Mësojuni atyre se gabimet janë një pjesë e shëndoshë e të qënit njeri, dhe për aq kohë sa mësoni prej tyre, kjo është gjithçka që ka rëndësi në fund.

11. “TRAJTOJENI MJEDISIN SI SHTEPINE TUAJ”

Në këto kohë, ky mësim është më i rëndësishëm se kurrë më parë. Nëse shihni përreth të gjithë shkatërrimin që ndodh në planet, kjo ndodh për shkak të praktikave të keqmenaxhimit të burimeve. Mund të mos e kuptoni, por ajo që u mësojmë fëmijëve, do të ndikojë direkt në të ardhmen e këtij planeti, kështu që në një farë kuptimi, keni një përgjegjësi për t’u siguruar që ata të kenë një planet ku të banojnë.

Mësojini fëmijëtq ë të trajtojnë këdo që takojnë me dinjitet, dhembshuri dhe respekt, edhe nëse nuk kanë gjëra të përbashkëta me ta. Mos harroni, mund t’u japësh dashuri të tjerëve, pa u ndalur për të menduar nëse janë të denjë për të apo jo. / Bota.al

Pin It