Fakte rreth botës së peshqve

  1. Zbulimi në vitin 2011 në Timorin Lindor i shkopave të peshkimit të lashtë të bërë prej kockave tregon që njerëzit kanë peshkuar për të paktën 40.000 vjet.
  2. Peshku më i madh në botë është gjiganti peshkaqeni-balenë, i cili mund të rritet në një gjatësi prej rreth 60 këmbë.
  3. Ngjalat mund të notojnë mbrapsht. Shumica e peshqve tjerë nuk munden.
  4. Kandilët e detit nuk kanë skelet kështu që nuk janë peshq. Të gjithë peshqit janë rruazorë. Kuajt e detit janë peshq.
  5. Ka më shumë lloje peshqish se amfibët, zvarranikët, zogjtë dhe gjitarët së bashku.
  6. Peshkaqenët janë peshqit e vetëm që kanë qepalla.
  7. Luspat e peshqve përdoren shpesh në prodhimin e buzëkuqëve.
  8. Numri i luspave të peshqve nuk shtohet me rritjen e tyre, ato vetëm rriten në madhësi. Mosha e një peshku mund të gjendet bazuar tek madhësia e unazave të luspave.

 

Pin It