Kalendari historik: 12 Shtator

12 Shtatori është dita e 254-t e kalendarit gregorian (dita e 255 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 111 ditë.

Ngjarje
1609 – Henry Hudson zbulon lumin Hudson River.

1848 – Zvicra bëhet shtet federal.
1890 – U themelua Salisburi, Rodezi.
1906 – U hap ura “Newport Transporter Bridge” në Newport, South Wales nga Viscount Tredegar.
1959 – Bashkimi Sovjetik lançon raketën më të madhe në Hënë të quajtur Lunik II.
2005 – Hapet Hong Kong Disneyland në Penny’s Bay, Lantau Island, Hong Kong.

Lindje

1944 – Barry White, Musikant (Blues) i Amerikës.
1957 – Hans Zimmer, Komponist Gjerman.
1969 – Bixente Lizarazu, Futbollist i Francës.
1973 – Paul Walker, Artist i Amerikës.
1978 – Benjamin McKenzie, Artist i Amerikës.
1980 – Yao Ming, Basketbollist i NBA´s.
1986 – Emmy Rossum, Artiste e Amerikës.

Vdekje

1185 – Andronik I Komnin, mbret i bizantit (*rreth 1120.)
1733 – Fransoa Kupren, kompozitor francez.
1985 – Namik Resuli, arsimtar dhe gjuhëtar shqiptar.

1998 – Azem Hajdari, politikan shqiptar
2003 – Johnny Cash, Musikant (County) i Amerikës.

Pin It