Kalendari historik: 16 Tetor

16 tetori është dita e 289-të e kalendarit gregorian (dita e 290 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 76 ditë.

Ngjarje

1843 – William Rowan Hamilton, matematikan irlandez, zbuloi kuadrinionin.
1875 – Brigham Young University u themelua në Provo, Utah.
1923 – The Walt Disney Company u themelua nga Walt Disney dhe vëllai i tij, Roy Disney.
1940 – U themelua Warsaw Ghetto.
1951 – Kryeministri pakistanez Liaquat Ali Khan u vra në Rawalpindi.
1961 – Cork Airport u hap Irlandë.
1964 – Kina bën shpërthimin e parë bërthamor.
1970 – Anwar Sadat zgjidhet presitent i Egjyptit.
1973 – Henry Kissinger dhe Le Duc Tho fituan Çmimin Nobel.
1978 – Karol Józef Wojtyła u bë Papa John Pali II.
1984 – Desmond Tutu u nderua me Çmimin Nobel.
1991 – U themelua Jharkhand Chhatra Yuva Morcha në Ranchi, Indi.
1970 – Lufta në Vietnam: Lejtënant William Calley paraqitet në gjyq për Masakrën në My Lai

Lindje

1801 – Josip Jelaçiq, ban kroat.

Oscar_Wilde_portrait
1854 – Oscar Wilde,letrar britanik.
1863 – Sir Austen Chamberlain, politikan britanik.
1888 – Frans Eemil Sillanpää, shkrimtar finlandez, nobelist
1888 – Hysni Babameto, matematikan, patriot dhe edukator shqiptar.
1888 – Eugene O’Neill, dramaturg amerikan, nobelist
1908 – Enver Hoxha – diktator i Shqipërisë.
1923 – Bert Kaempfert, kompozitor jez gjerman.
1925 – Angela Lansbury, aktor britanik.
1927 – Günter Grass,letrar gjerman.

Petro-Zheji
1929 – Petro Zheji, përkthyes dhe gjuhëtar mistik shqiptar.
1970 – Mehmet Scholl,futbollist gjerman me prejardhje turke.

Vdekje

1793 – Marija Antonieta, mretereshë franceze.
1946 – Joachim von Ribbentrop, poitikan gjrman i kohës së nacional-socialiozmit.
1946 – Arthur Seyss-Inquart, politikan nazist gjermano-austriak.
1997 – Adrian Rexehp Krasniqi, dëshmor.
2007 – Toshee Proeski, këgëtarë maqedon.

Pin It