Kalendari historik, 2 dhjetor

2 Dhjetori është dita e 336 e kalendarit gregorian (dita e 337 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 29 ditë.

Napoleon Bonaparte

1804 – Napoleon Bonaparte kurorëzohet Perandor i Francës, perandori i parë francez në një mijë vjet. Pikërisht, 1 vit pas këtij kurorëzimi, Napoleoni del fitues në Betejën e Austerlicit, kundër një forcë të përbashkët ruso -austriake. Fitorja e Austerlicit ndryshoi thellësisht natyrën e politikës europiane. Francezët pushtuan Vjenën, thyen dy ushtri, dhe hodhën bazat për mbizotërim 10 vjeçar në kontinent. Beteja e Austerlicit zë vend kryesor edhe në romanin e Leon Tolstoit, Lufta dhe Paqja. Tolstoi, i njohur për urrejtjen ndaj Napoleonit, e cilëson humbjen ruse në Austerlitz si një provë se çfarë ndodh kur ushtarët luftojnë për gjëra të parëndësishme si lavdi apo famë dhe jo për virtyte të larta të cilat prodhojnë, sipas Tolstoit, fitore si ajo e Borodinos gjatë pushtimit në vitin 1812, kur trupat ruse ndalën ofensivën franceze.

dickens-1_2794642k

1867 – Në një teatër të New York City, shkrimtari britanik Charles Dickens lexon pjesë nga shkrimet e tij për herë të parë në publik në Shtetet e Bashkuara. Charles Dickens lindi më 7 shkurt 1812 në Landport, një rrethinë të Portsmouth, i dyti prej gjithsej 8 fëmijëve te John dhe Elizabeth Dickens. Babai i tij ishte nje punonjes ne zyren e pagesave detare. Si fëmijë jetoi ai në Chatham-Kent, ku kaloi femijerine e tij .Ishte romancieri më popullor në gjuhën angleze i te quajtur Epokës Viktoriane .Ai ka krijuar disa nga personazhet me domethenese e portretizuese te letërsisë, me temë sociale drejtimin e reformës në të gjithë punën e tij. Popullaritetit të vazhdueshëm të romaneve të tij dhe tregimet e shkurtra është e tillë që ata kurrë nuk kanë dalë të shtypura.Pjesa më e madhe e punës së tij të parë në shtypin periodik dhe revista në formë serialised, një mënyrë të popullarizuara të botimit trillim në kohë. Shkrimtarë të tjera do të përfundojë të gjithë romanet e para publikimit serik filluar, por shpesh ka shkruajtur Dickens e tij në pjesë, në mënyrë që ata kishin për qëllim për të dalë.

CHT214754 Pu Yi (1906-67) the last Emperor of China, as a child, picture published in 1911 (b/w photo)  by Chinese Photographer, (20th Century); black and white photograph; Private Collection; (add. info.: ruling Emperor of China 1908-11 then non-ruling 1911-24; installed by Japanese as ruler of Manchukuo in 1932); Archives Charmet; Chinese, out of copyright

 

1908 – Në Kinë fëmija dy vjeçar Pu Yi bëhet perandor i vendit.

Pin It