Kalendari historik: 22 gusht

2 gushti është dita e 234-t – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 131 ditë.

Ngjarje

 • 1848 – Forcat e Shteteve të Bashkuara aneksojnë qytetin Nju Meksiko.
 • 1901 – U themelua kompania automobilistike Cadillac.
 • 1911 – Zbulohet vjedhësi i pikturës Mona Lisa.
 • 1914 – LPB: Në Belgjikë për herë të parë ndeshen trupat britanike dhe gjermane.
 • 1944 – LDB: Romania pushtohet nga Bashkimi Sovjetik.
 • 1950 – Althea Gibson është garuesja e parë zezake në tenisin ndërkombëtarë.
 • 2006 – Rrëzohet aeroplani Pulkovo Airlines Flig 612 duke lënë të vdekur 170 njerëz.

Lindje

 • 1874 – Max Scheler, filozof gjerman
 • 1893 – Dorothy Parker, letrare amerikane
 • 1902 – Leni Riefenstahl, aktore, fotografe, regjisore gjermane
 • 1920 – Karlheinz Stockhausen, kompozitor gjerman
Pin It