Kalendari historik, 23 janar

23 Janari është dita e 23-të e vitit, deri në fund të ij janë edhe 342 ditë.

1444738557-Kalendari islamik

 

638 – Fillion  kalendari Islamik ose Kalendari Mysliman apo Kalendari Hixhri – kalendar hënor i përbërë nga 12 muaj në vit me 354 ose 355 ditë. Kalendari Mysliman është përdorur për ngjarje dhe data në shumë vende myslimane (njëkohësisht me kalendarin gregorian), dhe përdoret nga myslimanët kudo për të përcaktuar ditët e duhura për të vëzhguar festat si Ramazani, për të marrë pjesë në Haxhillëk, dhe për festat e tjera islame. Viti i parë i këtij kalendari filloi të numërohet më 622 të kalendarit Gregorian, viti kur Profetit Muhamed shkoi nga Meka në Medinë, ngjarje e njohur si Hixhret; 2017 është viti 1438 AH (latinisht Anno Hegirae – Viti i Hixhreti).

download

 

 

 

1911 – Akademia Franceze e Shkencave (e përbërë nga të gjithë burra) kundërshton pranimin si anëtare të fitueses së Çmimit Nobel, Marie Curie; fizikante polake – franceze e natyralizuar – kimiste – gruaja e parë e nderuar me çmimin Nobel; gruaja e parë profesore në Universitetin e Parisit, dhe në vitin 1995, gruaja e parë që do të varrosej për meritat e veta në panteonin në Paris.

1913-14_1

1919 – në Shkodër u botua gazeta politike, shoqërore kulturore shqip dhe frëngjisht e botuar nën drejtimin e Nikollë Ivanaj, ishte organ i klubit “Lidhja Kombëtare”.

java
1996 – U paraqit versioni i parë i gjuhës programuese Java.

Pin It