Kalendari historik, 23 mars

 

23 Marsi është dita e 82-të e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 283 ditë.

Ngjarje

1839 – Regjistrohet përdorimi për here të parë i shprehjes “OK” – akronim për “Oll Korrect” nga gazeta Boston Morning Post (oll – all (gjithçka + korrekt)

1919 – Në Moskë, Formohet Byroja Politike e Komitetit Qendror të Partisë Komuniste.

1929 – Lidhja telefonike instalohet për herë të parë në Shtëpinë e Bardhë.

1983 – Presidenti amerikan Ronald Reagan shpall planin “Lufta e Yjeve” – Moska tërhiqet në këtë garë të re teknologjie armatimi, duke hyrë në udhën e dobësimit ekonomik, deri në rënie të plotë.

Lindje

1430 – Margareta Anžujska, mbretereshë angleze

1900 – Erich Fromm, psikoanalist gjermano-amerikan

1905 – Joan Crawford, aktore amerikane

1905 – Lale Andersen, aktore dhe kengetare gjermane

1939 – Sadri Ahmeti, piktor dhe poet shqiptar nga Vuthaj në Plavë – Guci të Malit të Zi

 

Vdekje

1935 – Aleksandër Moisiu, aktor austriak me origjinë shqiptare (L. 1879)

1992 – Friedrich August von Hayek një nga eksponentët më të shquar të shkollës Austriake të ekonomisë. Fitues i Çmimit Nobel për Shkencat Ekonomike në vitin 1974.

2011 – Elizabeth Taylor, aktore anglo-amerikane (l. 1932)

Festa dhe përvjetore

Dita Ndërkombëtare Meteorologjike

Pin It