Kalendari historik: 27 gusht

 

27 Gushti është dita e 238-të e kalendarit gregorian (dita e 239 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 127 ditë.

Ngjarje

1813 – Napoleon Bonaparti mundi forcat austriake, ruse dhe prusiane në Luftën e Drezdenit.
1939 – Fluturimi i parë i aeroplanit Heinkel He 178, fluturimi i parë i aeroplanëve modernë.
1962 – Sateliti Mariner 2 u lëshua për në Venus.
1883 – Erupsioni i vullkanit Krakatau në Indonezi shkaktoi fatkeqësinë më të madhe në historinë moderne.
1991 – Moldavia shpall pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik.
1993 – Përfundoi ndërtimi i urës Rainbow Bridge, që lidh pjesën e Tokios, Shibaura me ishullin Odaiba.
2000 – Kulla Ostankino në Moskë kaplohet nga zjarri, tre njerëz mbeten të vdekur.
2003 – Marsi arrin afrimin më të madh me tokën në 60 000 vitet e fundit, në një largësi prej 55,758,006 kilometra nga Toka.

Lindje

1770 – George Wilhelm Friedrich Hegel, filozof gjerman
1908 – Lyndon B. Johnson, politikan amerikan

Vdekje
1635 – Lope de Vega, reformator spanjoll
1975 – Haile Selassie, mbret i fundit i Etiopisë
1965 – Le Corbusier, arqitekti më i njohur zviceran (*1887)

1770 – George Wilhelm Friedrich Hegel, filozof gjerman

1908 – Lyndon B. Johnson, politikan amerikan

 

Vdekje

1635 – Lope de Vega, reformator spanjoll

1975 – Haile Selassie, mbret i fundit i Etiopisë

1965 – Le Corbusier, arqitekti më i njohur zviceran (*1887)

 

Festa dhe përvjetore

Dita e pavarësisë së Moldavisë

Pin It