Kalendari historik: 6 shtator

6 Shtatori është dita e 248 e kalendarit gregorian (dita e 249 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 117 ditë.

Ngjarje

1952 – Stacioni i parë televiziv kanadez CBFT-TV hapet në Montreal.

1963 – U themelua Qendra për Studim Ndërkombëtarë të Pronave Induastriale, (shkurt: CEIPI).

1965 – India sulmonPakistanin dhe shpall se forcat e veta do ta pushtojnë qytetin Lahore brenda një ore.

1991 – Emri Sent Petersburg i kthehet qytetit të dytë më të madh rus pasi i ishte ndërruar në vitin 1924 në Leningrad.

Lindje

1766 – John Dalton, pedagog dhe natyralist anglez.

1915 – Franz Josef Strauß, politikan dhe kryeministër gjerman i Bavarisë.

1943 – Roger Waters, muzikant britanik (Pink Floyd)

1961 – Pal Gamst Waaktaar, muzikant norvegjez (A-ha)

 

Vdekje

1566 – Sulejman I i Madhërishmi sulltan i Perandorisë Osmane 1520-1566

1998 – Akira Kurosawa,regjisor, scenarist dhe producent japonez.

2007 – Luciano Pavarotti, tenor i njohur italian.

Pin It