Moti në vend, policia rrugore jep udhëzime për drejtuesit e automjeteve

First snow of the season falls on Prishtina (Erkin Keçi – Anadolu Agency)

Shërbimi i Policisë Rrugore tërheq vëmendjen e drejtuesve të mjeteve me synim që në këto ditë me reshje të dendura shiu dhe dëbore të kenë kujdes kryesisht në zonat veriore dhe verilindore te vendit. Gjithashtu policia u kërkon drejtuesve të automjeteve të respektojnë rregullat e qarkullimit rrugor.

Në akset rrugore me mjegull, prania e saj:

 • E bën rrugën më të padukshme;
 • Ul shíkueshmërinë;
 • Zvogëlon kapjen e gomave në asfalt;
 • Kufiri i shpejtësisë së mjeteve duhet të jetë jo më shumë 50 km/h nëse dukshmëria është më e vogël se 100 metra;

Në situatën e rënduar të motit në tunele, në hyrje dhe në brendësi të tyre:

 • Zvogëloni shpejtësinë;
 • Aktivizoni ajrin riqarkullues të kabinës së mjetit;
 • Nëse konstatohet rrezik ndaloni para hyrjes së tuneleve;
 • Mbani krahun e djathtë;
  • Respektoni shpejtësinë e lejuar të treguar nga sistemi i sinjalizimit;
 • Aktivizoni sinjalin bllokues në rast rreziku,
 • Bëni kujdes nga ndryshimi i kushteve atmosferike, akulli, dëbora mbi sipërfaqen e rrugës.
 • Bëni kujdes nga ndryshimi ndriçimit në hyrje dhe dalje të tunelit.

Në raste përfshirje aksidentesh duhet te mbani parasysh:

 • Mos lëvizni nga vendngjarja,
 • Telefononi menjëherë në numrat e tel.112 dhe129 Policinë e Shtetit, Ambulancën nr.127 ose 112(Në Tiranë), 128 Zjarrëfikëset dhe prisni mbërritjen e ndihmës së parë.
 • Jepni informacion për emrin dhe numrin tuaj të telefonit, vendin ku ka ndodhur ngjarja dhe nëse nevojitet ndërhyrja.
 • Aktivizoni sinjalin bllokues të rrezikut;
 • Sigurohuni që jeni të dukshëm nga të tjerët (vishni jelek forsforeshentë) dhe evitoni mundësinë e ndodhjes së ndonjë aksidenti tjetër ose rëndimin e pasojave.
 • Vendosni trekëndëshin e rrezikut në distance të mjaftueshme. Ndaloni në të djathtë të karrexhatës nëse është mundësia.
 • Përdorni mjetet e ndihmës së parë.
 • Largimi nga vendi i ngjarjes, rrezikon ndalimin e arrestimin e menjëhershëm, përveç pezullimit të lejedrejtimit.

Në raste në akset rrugore ka prani të dëborës dhe akullit, sherbimet e Policisë Rrugore do të kërkojnë përdorimin e zinxhirëve dhe mund te pezullojnë përkohësisht qarkullimin e kategorive të ndryshme të mjeteve. /ATA/

Pin It