Një shekull Heinrich Boll, shkrimtari e nobelisti gjerman

heinrich_boll_1

 

Më 21 dhjetor 1917 lindi në Cologne, Heinrich Boll, ka qenë një shkrimtar gjerman.

Ai ishte ushtar në Luftën e Dytë Botërore, i cili edhe ishte burgosur. Pastaj studioi gjuhën gjermane dhe udhëtoi nëpër Irlandë dhe Bashkimin Sovjetik. Në vitin 1947 u bashkua me “Grupin 47”. Ai ishte president i PEN-ës gjermane, ndërsa nga viti 1971, edhe i PEN-shoqatës gjithëpërfshirëse. Ishte edhe ligjërues i poezisë në Frankfurt.

Në vitin 1972 ai fitoi Çmimin Nobel për Letërsi.

Pin It