“Qeshu, rini! Qeshu! Bota asht e jote.”

KANGA E RINISË Rini, thueja kangës ma të bukur që di! Thueja kangës sate që të vlon në gji. Nxirre gëzimin tand’ të shpërthejë me vrull… Mos e freno kangën! Le të marri udhë. Thueja kangës, rini, pas...

Mesazh nga Migjeni..

“Nëpër hekura t’kryqëzuem të dritores teme, Shoh qiellin t’coptuem në katërdhjetë copë. Shoh diellin sa nji pare sermi. Aq larg asht qielli nga e imja gropë.” -Migjeni

“Kanga e rinisë”, poezi nga Migjeni

KANGA E RINISË Rini, thueja kangës ma të bukur që di! Thueja kangës sate që të vlon në gji. Nxirre gëzimin tand’ të shpërthejë me vrull… Mos e freno kangën! Le të marri udhë. Thueja kangës, rini, pas...

“Nën flamujt e melankolisë”, poezi nga Migjeni

Nën flamujt e melankolisë   Në vendin tonë kudo valojnë flamujt e një melankolie të trishtueshme… …dhe askush s’mund të thote se ketu rron nje popull qe ndërton diçka të re. Aty ketu në hijet e ...

Migjeni, poeti i çdo kohe…

Migjeni është një poet shumë i njohur. Millosh Gjergj Nikolla ─ ky është emri i tij i vërtetë, se Migjeni, është pseudonimi ose emri i tij i pendës. Ishte poet dhe prozator shqiptar i shquar i viteve...

Dixhitalizohet vepra e Migjenit, më afër për lexuesit

Në 105-vjetorin e lindjes së Migjenit  Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë gëzon të gjithë lexuesit duke bërë të mundur dixhitalizimin e veprës së tij. Vëllimi i tij poetik “Vargjet e lira”, që do t’i ...

Migjeni, gjeniu qe ende “jeton”

Më 13 tetor 1911 në Shkodër lindi Migjeni ose (Mi)llosh (Gje)rgj (Ni)kolla, poet e prozator.Migjeni mësues fshat-më-fshat ishte 26 vjeç kur vdiq. Jo për më shumë se 7 vjet, ai shkroi prozë, skica, po...

Kalendari historik, 13 tetor

13 Tetori është dita e 286-të e kalendarit gregorian (dita e 287 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 80 ditë. Më 13 tetor të vitit 1985, shkencëtarët në Laboratorin...