10 kullat me orë më të famshme në botë

1. Big Ben (Elizabeth Tower), Londër, Angli – Zyrtarisht quhet Elizabeth Tower, Big Ben është nofka që mban kulla e orës në Pallatin e Westminsterit. E përfunduar në 1858, kulla mban orën më të madhe me katër fytyra në botë dhe është kulla e tretë më e lartë e kohës së lirë. Është një nga monumentet më të famshme në Evropë.

2. Filadelfia City Hall, Shtetet e Bashkuara – Salla e Filadelfias mbajti titullin e ndërtesës më të lartë në botë nga viti 1901 deri në vitin 1908, me një lartësi prej167 m. Kulla e famshme ka katër orë – një në çdo anë të saj. Çdo orë është 8 metra në diametër.

3. Hotel Royal Clock Tower në Mekë, Arabia Saudite – Ka një lartësi prej 601 metra, ky kompleks në pronësi të qeverisë është një nga ndërtesat më të larta në botë. Është gjithashtu kulla më e lartë e orës në botë dhe fytyra më e madhe e orës në botë. Secila prej katër orëve (në katër anët) është 43 × 43 metra!

4. Ora astronomike e Pragës, Republika Çeke – Ora astronomike është tipari kryesor i sheshit të famshëm të qytetit të vjetër të Pragës. Shumë turistë vijnë në shesh dhe presin për një orë të rrumbullakët vetëm për të parë shifrat e famshme lëvizëse të orës së bukur. Ora mesjetare u instalua për herë të parë në vitin 1410, duke e bërë atë një nga orët më të vjetra astronomike në botë dhe më e vjetra ende në përdorim.

5. Rathaus-Glockenspiel, Mynih, Gjermani – Ky atraksion turistik i famshëm u ndërtua në vitin 1908, si pjesë e Sallës së Re të qytetit. Çdo ditë, në orën 11:00 dhe gjatë verës në ora 12:00 dhe 17:00, ajo vjen në jetë dhe rivendos dy tregime nga shekulli i 16-të. Zona përpara ndërtesës është e mbushur me vizitorë që vijnë për të shijuar shfaqjen. Me 43 këmbana dhe 32 figura të jetës, kjo shfaqje 12-15 minuta është një spektakël i vërtetë.
6. Kulla e Shpëtimtarit, Moskë, Rusi – Kulla e Shpëtimtarit ndodhet në Sheshin e Kuq të famshëm, pranë Katedrales së Shën Vasilit dhe është pjesë e mureve të Kremlinit. Kulla e madhe e orës u krijua në 1491 dhe u instalua për herë të parë në vitin 1625. Së bashku me Kremlinin, Sheshin e Kuq dhe katedralen e famshme, kjo zonë e vogël ka tërheqjet më të mira të Moskës.
7. Kulla e Zytglogge-it, Bernë, Zvicër – Kjo kullë e bukur mesjetare u ndërtua në shekullin e 13-të dhe që atëherë shërbeu si një kullë roje, një burg, një kullë orësh dhe si një përkujtimore. Ora që shohim sot është një orë astronomike nga shekulli i 15-të. Kjo trashëgimi kulturore e UNESCO-s është ndoshta tërheqja turistike më e njohur në Bernë.
8. Kulla e Paqes, Ottawa, Kanada – Formalisht e njohur si Kulla e Fitores dhe Paqes, kjo kulla mbresëlënëse qëndron në mes të Qendrës së Bllokut – struktura kryesore e ndërtimit të kompleksit të parlamentit kanadez, në Ottawa. Kjo kullë prej 92.2 metrash zëvendësoi kullën Viktoria, 55 metra, e cila u dogj në vitin 1916.
9. Joe i vjetër, Universiteti i Birmingham, Mbretëria e Bashkuar – Joe vjetër, ose emri i plotë – Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower, është kulla e orës më e lartë që qendron në këmbë, me 100 metra lartësi. Është ndërtuar për të përkujtuar Joseph Chamberlain, kancelarin e parë të Universitetit dhe ndërtimi i saj u përfundua në vitin 1908.
10. Rajabai Clock Tower, Mumbai, Indi – Me 85 metra lartësi, kulla e gjatë e orës ndodhet brenda kampusit të Universitetit të Mumbai. Është projektuar nga arkitekti anglez Sir George Gilbert Scott dhe përfundoi në 1878.
Pin It