185 vjet, Gustave Eiffel arkitekti francez i kullës së famshme

79860-004-ca89d082

Më 15 dhjetor 1832  në Dizhon të Francës lindi Aleksandër Gustave Eiffel inxhinier dhe arkitekt francez. Ai bëri emër me ura të ndryshme për rrjetin hekurudhor francez, para se të merrte famë botërore me Statujën e Lirisë, Nju Jork (1886) dhe Kullën e ndërtuar për Ekspozitën Universale në Paris (1889). Kulla mban emrin e tij, Eiffel.

Gjatë rinisë së tij, dy influencat më të fuqishme ishin dy kimistë të suksesshëm, xhaxhallarët e tij Jean-Baptiste Mollerat dhe Michel Perret. Të dy burrat shpenzuan shumë kohë me të riun Eifel ne mësimin e çdo gjëje nga kimia deri tek feja dhe filozofia. Eiffel ishte shumë i zgjuar, por jo shumë i zellshëm. Ndërsa ndiqte shkollën e mesme në Lycée Royal, Eifel mendonte se klasat ishin një humbje kohe. Eifel kishte gjetur ngrohtësi , jo në inxhinieri, por në histori dhe letërsi. Shprehitë e studimit te tij u përmirësuan dhe ai u diplomua me një shkallë në të dy shkencat humane. Eiffel vazhdoi të marrë pjesë në kolegj në Sainte Barbe College në Paris, në mënyrë që të përgatiten për provimet e pranimit në institucionet e vështira inxhinierike më prestigjioze në Francë. Në fund të fundit, Eifel mori pjesë në Shkollën Qendrore të Arteve në Paris, ku ai studioi kimi, duke marrë ekuivalentin e një diplomë Master i Shkencës në 1855. “Shkolla Qendrore” ishte një shkollë private që është njohur tani si një nga shkollat e inxhinierisë të lartë në Evropë.

kulla1

Kulla Eiffel është një kullë prej çeliku, ndodhet në Champ de Mars në Paris, është bërë ikonë ndërkombëtare franceze dhe një nga strukturat më të njohura mbarëkombëtare. Kulla Eiffel, që është ndërtesa më e lartë në Paris është monumenti me pagesë më i vizituar në botë. E emëruar sipas inxhinierit dhe projektuesit Gustav Eiffel, kulla u ndërtua si hark hyrës për Panairin Botëror të 1889-ës.Kulla është rreth 324 metra e gjatë. Ishte ndërtesa më e madhe e bërë nga dora e njeriut deri sa ndërtesa Chrysler u ndërtua në 1930. Pa përfshirë antenat transmetuese, është ndërtesa e dytë me e lartë në Francë pas Millau Viaduct. Kulla ka tre nivele për vizitorë. Biletat mund të blihen për t’u ngjitur me shkallë ose ashensor në nivelin e parë dhe të dytë. Rruga për në nivelin e parë është mbi 300 hapa, si dhe rruga nga niveli i parë në atë të dytë. Niveli i tretë është i arritshëm vetëm me ashensor. Si niveli i parë dhe i dytë përfshijnë restorante.

Pin It