Ambasada e SHBA-së: Programi YES Albania, urë komunikimi mes të rinjve

Ambasada e SHBA-së në Tiranë beri te ditur  se programi YES Albania, i themeluar nga Departamenti Amerikan të Shtetit, ka në thelb urat e bashkëpunimit arsimor dhe kulturor të të rinjve.

Nëpërmjet një postimi në faqen e saj Facebook, ambasada e SHBA-së në Tiranë thekson: “Je nxënës në shkollë të mesme në kërkim të një eksperience shkëmbimi në Shtetet e Bashkuara?”.

Po ashtu, ambasada e SHBA-së në Tiranë vënë në dispozicion linkun për t’u njohur me programin, YES Albania; aplikoni: http://www.yesprograms.org/countries/albania

Exchange Rinor Kennedy-Lugar dhe Study (YES) Programi është themeluar në tetor 2002. Zyra e Arsimore dhe Kulturore Punëve të Departamentit Amerikan të Shtetit, së bashku me komunitetin e këmbimit amerikan, ka njohur rëndësinë e shkëmbimit të të rinjve si një komponent kyç për ndërtimin e urave në mes të qytetarëve të Shteteve të Bashkuara dhe vende të botës, veçanërisht ato me popullsi të konsiderueshme myslimane.

Programi financohet nga Departamenti Amerikan i Shtetit, Byroja Arsimore dhe Kulturore Çështje (ECA) do të ofrojë bursa për studentët e shkollave të mesme nga vendet me popullsi të konsiderueshme myslimane për të studiuar për një vit akademik në Shtetet e Bashkuara. Pjesëmarrësit jetojnë me një familje pritëse, ndjekin një shkollë të mesme amerikane, të fitojnë aftësi udhëheqëse dhe duhet të angazhohen në aktivitete për të mësuar në lidhje me shoqërinë dhe vlerat amerikane; ato gjithashtu ndihmojnë duke edukuar amerikanët në lidhje me vendin e tyre dhe kulturën.

Programi ka nisur zyrtarisht në Shqipëri në vitin 2009 me shpresën për të zgjeruar komunikimin midispopullit të Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, për të promovuar mirëkuptimin dhe respektin reciprok. Që atëherë, mbi 85 nxënësit shqiptarë kanë përfunduar programin po dhe tani marrin pjesë si alumni. Programi YES administrohet në partneritet me Departamentin Amerikan të Shtetit nga një konsorcium i organizatave jofitimprurëse të udhëhequr nga Këshilli Amerikan për Arsim Ndërkombëtar. American Councils Shqipëri për Edukimin Ndërkombëtar menaxhon programin YES në partneritet me ambasadën amerikane. /ATA/

Pin It