”Railways and Randomnes”: Njihuni me destinacionet kryesore për t’u vizituar në Tiranë

Vitet e fundit,  bukuritë natyrore të Shqipërisë, janë vënë në fokus të shumë mediave të huaja. Kësaj radhe,”Railways and Randomnes”, një ndër blogjet më të njohura të fushës së udhëtimit i ka kushtuar një shkrim kryeqytetit tonë. Tirana konsiderohet si pikënisje për të eksploruar një nga vendet më pak të vizituara të Europës – por që gjithashtu mburret me pamjet dramatike, një bregdet të mrekullueshëm dhe disa vende historike unike.

Më poshtë listohen 10 vendet kryesore që duhen vizituar në kryeqytet:

1.Sheshi Skënderbej
I emërtuar sipas prijësit dhe komandantit ushtarak shqiptar që udhëhoqi një rebelim kundër Perandorisë Osmane, vendndodhja dhe rëndësia qendrore e Sheshit Skënderbej e bën vendin më të përsosur për të filluar eksplorimin e Tiranës.

2.BUNK’ART
Për të kuptuar plotësisht tmerret e diktaturës komuniste të Enver Hoxhës, si dhe paranoja e tij personale që e shihte vendin praktikisht të prerë nga pjesa tjetër e botës, duhet të vizitosh vetëm BUNK’ART në periferi të Tiranës.
I vendosur brenda një bunkeri gjigant të ndërtuar për të mbrojtur Enver Hoxhën dhe rrethin e tij të brendshëm, në rast të një sulmi atomik, muzeu dhe hapësira e artit bashkëkohor tregon jetën e përditshme të shqiptarëve të mbytur nën regjimin e diktatorit, duke përdorur objekte origjinale dhe dokumente.

3.Pazari i Ri
Kur e pyeta pritësin në hotelin tonë ku ishte e mirë për të ngrënë, Pazari i Ri ishte përgjigjja e parë dhe kështu ne bëmë një vijë të drejtë këtu, vetëm në lindje të Sheshit Skënderbej. Një tjetër shtesë e re për skenën e restorantit në Tiranë, Pazari i Ri është shndërruar nga një treg i dërrmuar, në një shitore të modës, e veshur në fasada unike, të cilat janë rikonstruktuar për të shfaqur stilin e arkitekturës italiane të zonë. Hapësirat për ulje, ndërtesat shumëngjyrëshe dhe ndriçimi, si dhe skulpturat publike, e bëjnë këtë vend të shkëlqyer për të shkuar në çdo kohë të ditës.

4.Shtëpia e Pushimit
Muzeu më i ri i Shqipërisë është një thesar për të gjithë ata që janë të interesuar për “mbikëqyrjen e fshehtë dhe spiunazh”.
Një vilë relativisht e papërshkrueshme pranë Sheshit Skënderbej, Shtëpia e Pushimit ishte selia e policisë sekrete të Sigurimit të Shqipërisë, e cila shkoi gjerësisht për të ruajtur status-quo politikën gjatë administratës së Hoxhës, duke shtypur të gjithë ata që u përpoqën të sfidonin sundimin totalitar.

Destinacionet e tjera:
5-Shtëpia e Gjetheve
6-Dajti Ekspres
7-Piramida
8-Ura e Tabakëve
9-Galeria e Arteve

 

Pin It