Kalendari historik, 5 Dhjetor

5 Dhjetori është dita e 339-të e kalendarit gregorian (dita e 340 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 26 ditë.

1492 – Kristofor Kolombi bëhet i pari evropian që vë këmbë në ishullin Hispaniola (sot Haiti dhe Republika Dominikane).

thomas_gainsborough_english_-_portrait_of_james_christie_1730_-_1803_-_google_art_project

1766 – Në Londër, James Christie (1730–1803) zhvillon ankandin e parë, duke hedhur bazat për shtëpinë e ankandit të veprave të artit në Londër që ende mban emrin e tij. Portreti i James Christit, pikturë, qëndroi varur në shtëpinë e ankandit deri sa u shit në vitin 1846.

1932 – Fizikanti zviceran, i lindur ne Gjermani, Albert Einstein merr vizën amerikane. Einstein  kishte ikur nga Gjermania në shenjë proteste ndaj diskriminimit të hebrenjëve nga ana e nazistëve. Ai mbërriti në Londër prej nga  emigroi në Amerikë.

2013 – Vdiq Nelson Mandela, politikan i Republikës Jugo-Afrikane

Pin It